Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Raport Meta: conturi false, care…

Raport Meta: conturi false, care acționau coordonat și ținteau R. Moldova, au fost închise. Postau mesaje despre Ilan Șor și Găgăuzia, criticau integrarea europeană și o parodiau pe Maia Sandu

Colaj ZdG

Compania Meta, care deține mai multe rețele de socializare, inclusiv Facebook și Instagram, a publicat un raport privind amenințările influenței ruse. 

Datele din raport vizează și R. Moldova și arată că mai multe profiluri și pagini false, care ținteau publicul din R. Moldova, având un „comportament neautentic și coordonat”, au fost închise, după cum se spune în raport.

Meta menționează că a închis 1326 de conturi de Facebook, 80 de pagini și un grup de Facebook, precum și un cont de Instagram. Potrivit Meta, acestea erau parte a unei rețele de origine necunoscută, care țintea publicul din R. Moldova și din Madagascar. 

Pentru publicul din R. Moldova această rețea publica informații „despre regiunea găgăuză, despre personalități publice precum Ilan Șor, un politician moldovean sancționat, și Marina Tauber, membră a Partidului Șor, pe lângă criticarea guvernului în exercițiu și a eforturilor sale de integrare în UE, inclusiv cu videoclipuri parodie despre actuala președintă. Uneori, postau despre subiecte non-politice, precum fotbal și întâlniri (amoroase, n.r.), probabil ca să pară mai autentice”, se arată în raportul Meta. 

Din aceeași rețea investigată de Meta face parte și un canal de Telegram, activ și în prezent, pe care sunt publicate clipuri video în care este parodiată președinta R. Moldova, Maia Sandu.

Cei care se ascundeau în spatele conturilor false foloseau fotografii de profil create cu ajutorul inteligenței artificiale pentru a se prezenta ca fiind localnici.

Această rețea era activă pe Facebook, Telegram, Vimeo și Change.org. Pentru a-și ascunde originea, erau utilizate browsere anonimizate, VPN-uri și infrastructuri intermediare din Lituania și din regiunea transnistreană a R. Moldova, potrivit raportului Meta.

Potrivit datelor companiei, aproximativ 20 de mii de conturi au urmărit una sau mai multe dintre aceste pagini, mai puțin de 200 de conturi s-au alăturat acelui grup și aproximativ 10 conturi au urmărit acel cont de Instagram. Pentru promovarea mai eficientă a unor mesaje pe Facebook, astfel încât acestea să ajungă la un număr mai mare de oameni, au fost cheltuite aproximativ 42 de mii de dolari. 

În Madagascar, această rețea publica informații în susținerea unui candidat la funcția de președinte, Siteny Randrianasoloniaiko, care, potrivit presei internaționale, ar fi avut legături cu persoane apropiate lui Vladimir Putin și îl criticau pe președintele în funcție, Andry Nirina Rajoelina.

În ianuarie 2023, ZdG a scris că cel puțin 21 de pagini și peste 100 de profiluri false de facebook îi lustruiau zilnic imaginea fostului deputat Ilan Șor, condamnat la închisoare în dosarul fraudei bancare. Cu mii de euro pompate în postări sponsorizate și cu aportul celor peste 100 de postaci, lui Ilan Șor îi era creată, în mediul virtual, imaginea unui „politician tânăr, iubit de cetățeni, bun manager, om de echipă, căruia îi pasă de popor și de oamenii săraci”.