Rămas fără cetățenia R. Moldova, Alexandr Kalinin a fost citat de procurori pentru audieri într-un nou dosar. Motivul autosesizării PCCOCS
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță luni, 4 noiembrie, că s-a autosesizat în urma unui anunț al președintelui partidului Regiunilor din Moldova Alexandr Kalinin, căruia i-a fost retrasă cetățenia R. Moldova, despre formarea unui pluton internațional de soldați, care ar urma „să lupte în Ucraina și eventual în R. Moldova, pe viitor”.
Conform comunicatului de presă emis de PCCOCOS, anunțul a fost publicat de agenția de presă din Rusia „Ria Novosti” în data de 1 decembrie 2023.
„Urmare a acestor declarații, autorul acestora este citat de procurorii PCCOCS pentru audieri, în vederea atribuirii statutului procesual-penal. În ceea ce privește acțiunile procurorilor vizavi de declarațiile precedente ale acestuia, de propagare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei, urmărirea penală continuă pentru adoptarea unei soluții pe dosar”, a transmis Procuratura specializată.
Declarațiile lui Kalinin au fost publicate vineri, 1 decembrie, Ria Novosti menționând că „Kalinin a declarat că aproximativ 20 000 de persoane urmează să fie recrutate pentru această unitate și că cel puțin jumătate din populația moldovenească este pro-rusă”.
„Noi, ca cetățeni străini, susținem politica președintelui Federației Ruse. Susținem absolut, din prima zi, începutul operațiunii speciale.
A fost luată decizia de a crea o subdiviziune internațională „detașamentul Nistru”, cu numele Dimitrie Cantemir.
Neofascismul, și în Ucraina și în Moldova, este reprezentat de aceleași fețe, aceeași curatori, de aceea noi adunăm experiență militară în zona operațiunii speciale pentru realizare și victorie. Noi creăm o diviziune care va antrena acei cetățeni care vor să-și apere țara, dar cărora nu le ajunge îndemânare și cunoștințe. Neofasciștii vor fugi în Moldova, unde se vor recupera, vor lua o pauză, își vor schimba armele și vor presa Federația Rusă.
Noi, ca cetățeni ai Moldovei, nu trebuie să le dăm posibilitatea de a folosi teritoriul R. Moldova.
Cel mai important lucru pe care trebuie să-l înțelegea moldovenii: nici Rusia și nici noi nu luptăm cu poporul ucrainean, popor frate, noi luptăm cu fascismul, care s-a născut pe teritoriul Ucrainei.
Avem deja un comandant al subdiviziuni, deci sunt sigur ca în timpul apropiat vom aduna câteva mii de oameni pentru a îndeplini misiunea militare și pentru a obținea experiență militară”, a declarat Kalinin, în mesajul publicat de Ria Novosti, o agenție rusească de stat.
Acum o săptămână, luni, 27 noiembrie, Alexandr Kalinin a rămas fără cetățenia R. Moldova, printr-un decret semnat de președinta Maia Sandu.
Prevederea legală invocată de președintă indică că „cetăţenia R. Moldova poate fi retrasă printr-un decret al preşedintelui R. Moldova persoanei care a săvîrşit fapte deosebit de grave prin care se aduc prejudicii esenţiale statului”.
„Susținem operațiunea specială.” Alexandr Kalinin vorbește în numele cetățenilor R.Moldova
ZdG a relatat, în martie 2022, într-un articol intitulat „Promotorii războiului lui Putin din politica R. Moldova”, că pe numele lui Alexandr Kalinin, a fost pornit un dosar penal, pentru incitare la ură națională, susținere și propagare a războiului. Fostul candidat la funcția de președinte al R. Moldova, prin intermediului canalului său de YouTube, publică frecvent așa-numite analize despre situația din Ucraina și despre eventuale scenarii în care ar putea fi atrasă R. Moldova. În una dintre postări, fiind invitat la o emisiune din Rusia, Kalinin s-a adresat către liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, din numele cetățenilor R. Moldova.
„Stimate Vladimir Vladimirovici, cetățenii R. Moldova susțin operațiunea militară pe care o desfășurați în Ucraina. Această conducere, care e acum în R. Moldova, a fost aleasă de 8% din populația țării. Circa 70 la sută din populație se pronunță pentru menținerea relațiilor cu Federația Rusă. Cetățenii R. Moldova susțin decizia pe care ați luat-o în privința operațiunii speciale din Ucraina. Ne adresăm către dvs ca să duceți la bun sfârșit operațiunea specială, să învingeți fascismul din Ucraina și să nu-i mai permiteți să renască”, a declarat Kalinin.
Pe data de 16 martie 2022, Ambasada Federației Ruse din R.Moldova a postat un comunicat, în care îndeamnă cetățenii Rusiei și vorbitorii de limbă rusă de pe teritoriul R. Moldova, care se simt discriminați pe criterii etnice sau lingvistice, să se adreseze către Ambasadă, printr-o scrisoare electronică. Kalinin nu a întârziat să vină cu un comentariu, în acest sens.
„Mesajul Ambasadei Rusiei din Moldova trebuie să fie tratat cu maximă atenție. Găsiți-i pe acești radicaliști, care nu sunt de acord când cineva le vorbește în limba rusă și deportații de pe teritoriul Moldovei. Dacă nu sunteți mulțumiți, plecați în Ucraina, la Kiev, în Maidan, fluturați-vă acolo steagurile și scandați-vă lozincile. Lăsa-ți în pace Moldova. Moldova este pentru legăturile strânse cu Rusia. Moldova susține decizia președintelui Rusiei, în privința desfășurării „operațiunii militare specială”, în Ucraina, cu scopul de a distruge radicalismul și fascismul social,” a declarat Kalinin, într-o intervenție video pe canalul său de YouTube.
Totodată, Kalinin l-a acuzat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, că, de fapt, în spatele civililor ucraineni decedați, ar sta chiar armata ucraineană.
În ultimii ani, președintele Partidului Regiunilor din R. Moldova a publicat mai multe adresări directe către președintele Rusiei. În una dintre ele, lansată în 2016, Kalinin l-a rugat pe Putin să salveze de la dispariție poporul slavon din R. Moldova.
Partidul Regiunilor a fost înregistrat la 18 octombrie 2011 de un grup de iniţiativă în frunte cu fostul başcan al Găgăuziei, Mihail Formuzal. Din 2016, șefia formațiunii politice a fost preluată de Kalinin. Partidul a mai participat la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, fiind partea a Blocului electoral „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală”, dar nu a trecut pragul electoral. La alegerile locale generale din 2015, a obținut șase mandate de consilier.