Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.49
Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală.
În circumscripția uninominală nr. 49 la est de Republica Moldova au fost înregistrați șapte pretendenți la fotoliul de deputat. Primul în buletinul de vot va figura Ina Sîrbu de la PDM, urmată de socialistul Gheorghii Para și Nicolae Țipovici de la Partidul Nostru. Partidul „Șor” l-a înaintat în această circumscripție pe Valerii Klimenco, iar Blocul ACUM pe Dorin Frăsîneanu. Lista este încheiată de candidații independenți Dumitru Pogorea și Igor Ticuș.
Ina Sîrbu, PDM
Ina Sîrbu este de profesie inginer în construcții și profesor de biologie și chimie. Potrivit informației publicate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale (CEC), candidata PDM nu este angajată în prezent în câmpul muncii și nu declară niciun venit obținut în ultimii doi ani.
În declarația de avere și interese personale, Ina Sîrbu indică că deține 1/7 dintr-un apartament de 69,4 m2, dobândit în 2018 în baza unui contract translativ de posesie și de folosință, și păstrează în bănci suma de 359 de euro și 11 351 de ruble.
Gheorghii Para, PSRM
Gheorghii Para deține funcția de președinte al Sindicatului Constructorilor din Sankt-Petersburg din Federația Rusă. Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”, în 1977 Gheorghii Para a absolvit Institutul de Cultură Fizică „П.Ф. Лесгафта” din Sankt-Petersburg, iar în 2006 – Institutul de Stat pentru Servicii și Economie din același oraș.
În 1989 a fost ales președinte al comitetului sindical de construcții nr.18 din Sankt-Petersburg. Din luna februarie 2000 a ocupat funcția de vicepreședinte și din aprilie 2001 de președinte al Organizației Sindical-Teritoriale din Sankt Petersburg și regiunea Leningrad. Deține titlul de constructor de onoare al Rusiei și veteran al muncii.
Reieșind din declarația de avere și interese personale depuse la Comisia Electorală Centrală (CEC), Gheorghe Para nu este membru al vreunui partid.
În declarația de avere și interese personale depusă la CEC pentru ultimii doi ani, Gheorghe Para indică mai multe venituri și proprietăți. Astfel, funcția de președinte al Sindicatului Constructorilor din Sankt Petersburg i-a adus un venit de 1 milion 680 de mii de ruble (circa 437 de mii de lei). La Universitatea de Stat de Arhitectură și Construcții din Sankt Peteresburg a obținut un venit de 600 mii ruble, echivalentul a 156 mii de lei. De asemenea, Gheorghe Para beneficiază de pensie, iar timp de doi ani a acumulat 600 mii ruble (156 mii lei).
Candidatul este proprietarul unui apartament de 50 m.p cumpărat în 2018 și care este evaluat la 5,8 milioane de ruble (circa 1,5 milioane lei). Para mai deține o treime dintr-un apartament de 60 m.p., dobândit în 1982. Pe lângă aceasta, candidatul are în proprietate un teren de 1, 2 ha, dobândit în 2017 și estimat la 11 milioane de ruble (2,8 milioane de lei). Familia Para deține o casă de locuit de 128,8 m2 și două autoturisme: un Peugeot 206 care valorează 11 mii euro și un Nissan Tiida în valoare de 14 mii de euro.
Gheorghe Para este fondatorul a trei firme, dintre care două și-au încetat activitatea: Геоли ООО și СПБОО „МНКА”. În prezent activează doar ООО „ТД „Каса Маре”. Firma se ocupă de darea în arendă a spațiilor nelocative. SRL-ul a fost înregistrat relativ recent, la 25.05.2018.
Nicolae Țipovici, Partidul Nostru
În 2014, Nicolae Ţipovici, pe atunci membru al Partidului Patria a fost reţinut de forţele de ordine, fiind învinuit că l-ar fi ameninţat cu moartea pe şeful adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei, Gheorghe Cavcaliuc. În februarie 2015 Ţipovici a fost eliberat din arest la domiciliu, însă i s-a impus interdicţia de a părăsi ţara.
Conform informației prezentate pe site-ul CEC, Nicolae Țipovici lucrează în calitate de administrator la GȚ „Nicolai Țipovici”. Țipovici este vicepreşedintele PP Partidul Nostru și consilier municipal în cadrul Primăriei mun. Chişinău.
În ultimii doi ani, candidatul a obținut un venit de 339 de mii de lei de la GȚ„Nicolai Țipovici”, pe care o administrează și a primit o donație de 50 de mii de euro. De la Primăria mun. Chișinău, Țipovici a ridicat o indemnizație de 18 478 de lei. O altă sursă de venit a familiei a fost vânzarea unui autoturism de model Toyota Rav4 − 450 de mii de lei. Țipovici declară că deține patru terenuri cu o suprafață totală de circa 3 ha, iar în 2018 a achiziționat 50% dintr-un nou teren, de 1,7 ha. În 2017, familia Țipovici a dobândit prin donație un apartament de 64.5 m2 cu o valoare de peste 175 de mii de lei. Nicolae Țipovici are în proprietate două autoturisme: o Dacia Logan din 2018 procurată în același an cu 12 800 de euro și o Skoda Octavia fabricată în 2015, achiziționată în 2016 cu 15 mii de euro. Candidatul PP Partidul Nostru deține 100% două companii: „Grincat Construct” SRL și GȚ „Nicolai Țipovici”.
Valerii Klimenco, Partidul Șor
Valerii Klimenko este președinte de onoare al Partidului Șor. Klimenko a fost lider al Mișcării „Ravnopravie”, care l-a promovat pe Ilan Șor în fotoliul de primar al orașului Orhei. Potrivit portalului Anticorupție.md, Valerii Klimenko s-a născut în Federația Rusă, iar după ce s-a stabilit la Chișinău, a lucrat ca jurnalist la publicaţii de limba rusă. A fost membru al diferitor mişcări prorusești, a fost consilier în Consiliul Municipal Chișinău. S-a făcut cunoscut opiniei publice printr-un discurs șovin și atacuri la adresa românilor. În timp ce Klimenko deținea funcția de consilier municipal, Procurtura Anticorupție i-a intentat un dosar penal pentru delapidarea fondurilor din bugetul local. Klimenko a calificat dosarul drept o comandă politică.
În toamna anului 2010,„Ravnopravie” s-a înscris în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova cu sloganul „Pentru Moldova în componența Rusiei!”. Liderul formațiunii declara atunci: „Moldova își păstrează hotarele actuale. Devine subiect al Federației Ruse, după exemplul Tatarstanului, Crimeii”. Dar pe 22 noiembrie „Ravnopravie” s-a retras din cursa electorală pentru parlamentarele din 2014.
Într-o investigație publicată de Ziarul de Gardă în 2008, se arăta că o instituție din Moscova, „Moscovski dom sootecestvennika”, ar fi efectuat mai multe transferuri de bani pentru etnicii ruși de la Chișinău, reuniți în Congresul Comunităților Ruse. Totodată, a fost susținută inițiativa comunităților rusești din Moldova de participare a structurilor rusești în construcția unui hipermarket la Chișinău, dar și pentru „producerea berii”. În anchetă se mai arată că unicul reperezentant al Consiliului filialei din R. Moldova a organizației „Moscovski dom sootecestvennika” este Valerii Klimenko.
În prezent, Klimenco este președintele Congresului Comunităţilor Ruse din R. Moldova. Potrivit declarației de avere depuse la CEC, familia Klimenko deține 1/2 dintr-un apartament cu suprafața de de 65,5 metri pătrați și un apartament cu suprafața de 52,1 metri pătrați, care a fost procurat de Valerii Klimenko în 2006 cu peste 1 milion de lei.
Președintele de onoare al Partidului „Șor” raportează acțiuni în valoare de 779, 3 mii de lei la SA „Steclomont” și 51% din activele SRL „Pâine și Tehnologii”.
Familia candidatului dețin și două automobile, un Mercedes E 300, produs în 2013 și procurat în 2017 cu 400 de mii de lei, și un Hyunday Elantra, produs în 2007 și procurat în același an cu 134 670 de lei. Pentru anii 2017-2018, Klimenko raportează venituri salariale de aproape 3 000 de lei de la SRL „Aparate exacte” și venituri din pensie de 74 723 de lei. Întreprinderea „Aparate exacte” aparține familiei Klimenko, este administrată de Valerii Klimenko și înregistrată pe numele soției. Întreprinderea respectivă nu se regăsește în declarația depusă la CEC.
Dorin Frăsîneanu, Blocul ACUM
Din 2018 Dorin Frăsîneanu lucrează în calitate de consultant junior la Centrul european pentru tranformarea Guvernului, unde oferă consultanţă pentru Administraţia Norvegiană a Muncii și Protecţiei Sociale. Este licențiat în drept francez la Universitatea din Strasbourg, unde ulterior a făcut și un master în drept european și internațional. Între 2016-2018, Frăsîneanu a făcut cel de-al doilea master, în științe politice, la Institutul de Stat pentru Relații Internaționale al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse (МГИМО). Din 2018 este masterand la Colegiul Europei din Brugge, Belgia.
În declarația de avere și interese personale, candidatul Blocului ACUM indică că a obținut în ultimii doi ani un salariu de peste 15 mii de lei de la SC „Alnedin” SRL și 5 556 de lire sterline de la Admore Language Schools. Dorin Frăsîneanu păstrează în bănci 2 587 de lire sterline, 949 de euro și 720 de lei. În 2012 a contractat un credit de 14 mii de lire sterline de la „Student Loans Company” LTD, la o rată de 3,30%, scadent în 2042.
Dumitru Pogorea, candidat independent
Dumitru Pogorea este președintele Centrului național cultural „Luceafărul” din Novosibirsk, F. Rusă. De profesie inginer, pedagog, constructor, Pogorea lucrează în calitate de director la ÎI „Pogorea”, specializată în construcții.
În ultimii doi ani, candidatul a obținut din activitatea la întreprindere venituri de 175 de milioane de ruble (circa 50 de milioane de lei). O altă sursă de venit a fost vânzarea unor bunuri, printre care o casă, o mașină și un teren, pentru care a obținut 6,5 milioane de ruble (circa 1,7 milioane de lei). Dumitru Pogorea este propietarul a două terenuri de 5,6 ha și 6,1 ha, dobândite în 2016 și 2017 și deține o casă de locuit de 205 m2, dobândită în 2011. Familia candidatului dețin și un autoturism Hyunday Santa Fe dobîndit în 2017 cu 6 000 de euro.
Igor Ticuș, candidat independent
Igor Ticuș lucrează în calitate de director la „Radio Moldova mea” din Moscova, F. Rusă. În declarația de avere și interese personale pentru 2017-2018 Ticuș indică că a obținut un venit de „circa 1 020,000 de lei” din darea în chirie a încăperilor. Candidatul are în proprietate oficii cu o suprafață de 340 m2, care au o valoare de 3 milioane de dolari, cota-parte dintr-un apartament de 80 m2 cu o valoare de 250 de mii de dolari și un autoturism Toyota fabricat în 2006, achiziționat în 2007 cu 75 de mii de dolari.
Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 49