Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.23
Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală.
Circumscripția uninominală numărul 23 include mai multe străzi din sectorul Botanica (mun. Chișinău). Pentru un mandat de deputat în această circumscripție vor lupta cinci concurenți electorali. Prima în buletinul de vot figurează Valentina Rotaru, din partea PDM, urmată de Oleg Lipskii, candidatul PSRM și Petru Jardan, înaintat de Partidul „Șor”. Ultimii în buletinul de vot figurează Vasile Grădinaru (Blocul ACUM) și Sergiu Biriucov (candidat independent).
Valentina Rotaru, PDM
Rotaru Valentina este nefrolog pediatru de profesie. Aceasta a activat în funcția de șefă a Secției Nefrologie Pediatrică din cadrul Institutului Mamei și Copilului.
Rotaru a ocupat și fotoliul de viceministru al Sănătății în Guvernul Streleț, iar în 2016 a părăsit această funcție, după ce Curtea Constituțională i-a validat mandatul de deputat supleant pe lista Partidului Democrat.
În ultimii doi ani, Rotaru a ridicat un salariu de deputat de circa 313 mii de lei și o indemnizație de 134 de mii de lei de la Parlament și 49 mii lei salariul de la IMSP „Institutul mamei și a Copilului”. La acest venit se mai adaugă încă 10 mii de lei din vânzarea unui automobil de model Nissan Micra. Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Rotaru deține o casă de locuit de 85 m2, pe care a dobândit-o în 2004. Deputata conduce din 2018 o Toyota RAV 4, fabricată în 2018 și procurată în leasing cu peste 22 de mii de euro.
Oleg Lipskii, PSRM
Oleg Lipskii este deputat în Parlament din partea PSRM din 2014 și ocupă în același timp și funcția de vicepreședinte al Uniunii Transportorilor și Drumarilor și vicepreședinte al Asociației expeditorilor și brokerilor vamali din R. Moldova.
Conform declarației de avere și interese personale, Lipskii a ridicat un salariu de aproximativ 308 mii de lei și o indemnizație de peste 135 de mii de lei de la Parlament. O altă sursă de venit a deputatului au reprezentat-o circa 485 de mii de lei, obținuți în urma moștenirii mai multor bunuri.
Deputatul socialist declară că deține un apartament și jumătate dintr-un alt apartament pe care l-a moștenit. Lipskii deține și două automobile, unul de model Chevrolet Calos procurat în 2016, dar și o Toyota Corolla, procurată în 2018. În declarația de avere și interese Lipskii a mai indicat și că deține împreună cu soția cote-părți în mai multe companii: MD -Trans SRL (22,5 %), L.B.M SRL (33,33%), Lesta Plus LTD din Kiev (20 %), Neptun SA (23%), Cargologistic SRL (50%), Trac Certificate SRL (34 %).
Petru Jardan, Partidul „Șor”
Petru Jardan a obținut în ultimii doi ani venituri oficiale în valoare de 1,6 milioane de lei din funcția de director general al companiei „Avia Invest”, cea care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău. Împreună cu soția, Jardan deține un apartament de 114 m.p. dobândit în 2012 prin intermediul unui contract de investiții, se menționează în profilul realizat de inițiativa civică „Pentru un Parlament Curat”. Din 2013, Jardan conduce un automobil de model Porsche Cayenne, fabricat în același an. Mașina care costă 68 de mii de euro, echivalentul a 1,3 milioane de lei, care nu este în proprietatea candidatului la funcția de deputat, fiind deținută de acesta în baza unui contract.
Înainte de a se implica în politică, Petru Jardan s-a aflat în cercul de apropiați ai primarului de Orhei. Acesta a ocupat funcția de vicepreședinte al clubului de fotbal „Milsami” Orhei, patronat de Ilan Șor, iar ulterior, în 2012, încă înainte de concesionare, a fost numit director al „Aeroportului Internațional Chișinău”. În 2013 Aeroportul a fost concesionat companiei „Avia Invest”, iar Jardan, la scurt timp, a fost numit director general al acestei companii, funcție pe care o deține și astăzi.
Vasile Grădinaru, Blocul ACUM
Grădinaru este membru al biroului Organizației Teritoriale Chișinău al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), iar anterior nu a mai făcut parte din alte partide. Potrivit profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”, Grădinaru este unicul fondator și administrator al firmei „Move flex” SRL, afacere specializată în domeniul construcțiilor civile. Firma își are sediul în satul Costești din raionul Ialoveni. La aceeași adresă este înregistrată și firma „Service Senza Limiti” SRL, afacere fondată în anul 2008. Tot el este și administratorul acestei afaceri, la fel cu activități în sectorul construcțiilor civile.
În declarația depusă la CEC , Vasile Grădinaru arată că în ultimii doi ani a obținut un venit de peste 3 milioane de lei din activitatea firmei „Mov Flex”. De la aceeași întreprindere a avut salariu și soția sa. Candidatul deține un teren agricol dobândit în anul 2016 și un apartament care valorează aproximativ 37 de mii de euro. În 2017 candidatul și-a cumpărat, cu 14 mii de euro, un autoturism, Skoda Superb, fabricat în 2009.
Sergiu Biriucov, candidat independent
Sergiu Biriucov este ofițer-grănicer de profesie, iar momentan este la pensie. Conform declarației de avere și interese personale, acesta nu a avut nici un salariu de la locul de muncă în ultimii doi ani, însă a ridicat o pensie de 153 de mii de lei de la MAI. Soția acestuia a obținut în ultimii doi ani un salariu de circa 60 de mii de lei.
Candidatul independent pentru circumscripția nr. 23 nu declară niciun teren, apartament sau vreo casă de locuit. Totodată, Biriucov nu indică în declarația sa de venit niciun automobil.
Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 23