R. Moldova va primi 40 de milioane de euro din partea UE pentru fortificarea capacităților de apărare
În cadrul ședinței Consiliului Afacerilor Externe al UE din 24 aprilie, la care s-a decis instituirea unei misiuni civile a UE în R. Moldova, s-a hotărât și acordarea a 40 milioane de euro, prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, pentru fortificarea capacităților de apărare ale R. Moldova, a anunțat ministrul de Externe, Nicu Popescu.
„Am salutat recenta decizie a Consiliului Afacerilor Externe al UE de a detașa în R. Moldova o misiune civilă de consiliere sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună, precum și crearea unui regim de sancțiuni al UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare la adresa țării noastre.
În cadrul aceleiași ședințe a CAE, s-a hotărât acordarea a 40 milioane de euro, prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, pentru fortificarea capacităților de apărare ale R. Moldova. Am exprimat aprecierea noastră față de sprijinul constant oferit de UE și am subliniat că vom continua să lucrăm cu aceeași hotărâre pentru a aduce R. Moldova în UE”, anunță Popescu.
Consiliul Afacerilor Externe al UE a instituit pe 24 aprilie misiunea de parteneriat a UE în R. Moldova (EUPM Moldova) în cadrul politicii de securitate și apărare comune (PSAC). Obiectivul acestei misiuni civile este de a spori reziliența sectorului de securitate al acestei țări în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică și contracararea acțiunilor străine de manipulare a informațiilor și a ingerințelor străine.
Misiunea va oferi consiliere la nivel strategic cu privire la elaborarea de strategii și politici și va identifica nevoile de consolidare a capacităților în materie de alertă timpurie, detectare, identificare, atribuire a amenințărilor și răspuns la amenințările hibride.
Misiunea va include o celulă de proiect responsabilă de identificarea și punerea în aplicare a proiectelor în domeniile menționate anterior, în strânsă coordonare cu alți actori care împărtășesc aceeași viziune.
Ca răspuns la solicitarea Republicii Moldova, EUPM Moldova va avea un mandat inițial de doi ani, iar comandamentul său de operații va fi în Republica Moldova. Stefano Tomat, directorul executiv al Capacității civile de planificare și conducere (CPCC) din cadrul SEAE, va fi comandantul operației civile; în viitorul apropiat va fi numit un șef al misiunii care va conduce operațiile la fața locului.