R. Moldova denunță două acorduri cu CSI, privind schimbul de informație și condițiile de livrare a mărfurilor: „Și-au pierdut actualitatea”
R. Moldova denunță două acorduri semnate cu țările din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Este vorba despre Acordul cu privire la schimbul de informație în problemele ocrotirii frontierelor și Acordul privind condițiile de livrare a mărfurilor între organizațiile statelor membre ale CSI. Hotărâri în acest sens au fost aprobate de Guvern, în cadrul ședinței din 17 mai.
Potrivit Hotărârilor aprobate de Guvern, în contextul în care R. Moldova a adoptat parcursului european, acordurile „și-au pierdut actualitatea” și nu mai sunt „instrumente viabile”.
Acordul privind condițiile generale de livrare a mărfurilor între organizațiile statelor membre ale Comunității Statelor Independente a fost încheiat la Kiev la 20 martie 1992
Acordul a fost îndreptat spre formarea condițiilor favorabile „pentru dezvoltarea relațiilor economice între subiecții economici în cadrul CSI, ținând cont de acordurile încheiate între ei privind colaborarea economică”, se arată în proiectul de Hotărâre.
Potrivit autorilor proiectului, acordul este denunțat în contextul în care în prezent R. Moldova aplică o economie de piață, iar livrarea mărfurilor este efectuată în baza contractelor individuale între agenții economici, fără implicarea statului. Astfel,
„Acest tratat și-a pierdut actualitatea. Denunțarea acordului nu va avea repercusiuni negative asupra agenților economici din sectorul agroalimentar al R. Moldova”, potrivit Hotărârii de Guvern.
Acordul cu privire la schimbul de informație în problemele ocrotirii frontierelor exterioare ale statelor membre ale Comunității Statelor Independente a fost încheiat la Moscova la 12 aprilie 1996
Acest acord constă în efectuarea gratuită a schimbului de informații în „problemele pazei frontierelor între Trupele de Grăniceri ale statelor membre ale CSI”, iar scopul acestui schimb constă în „sporirea gradului de siguranță a pazei frontierelor exterioare, realizării acordurilor bilaterale şi multilaterale între statele membre ale CSI pe problemele de frontieră”.
Potrivit documentului aprobat de Guvern, „tratatul vizat reflectă realitățile și particularitățile perioadei în care a fost încheiat, iar la etapa actuală „nu mai este un instrument viabil”.
„Ținând cont de obiectivele dezvoltării strategice ale R. Moldova, adoptarea parcursului european cu scopul integrării în cadrul sistemului de securitate al UE, diminuarea și ulterioara sistare a proceselor de cooperare în domeniul securității frontaliere în cadrul CSI și transferul cooperării în domeniu schimbului de informații cu statele de interes în plan bilateral, se constată faptul că Acordul în cauză nu mai este un instrument viabil”, se arată în Hotărârea de Guvern.
Ministra de Interne, Ana Revenco, a declarat după ședința Guvernului că în următoarele ședințe ale Guvernului vom fi denunțate și alte acorduri cu CSI pe linia de activitate a MAI.
„Urmare a exercițiului de inventariere a fost stabilit că MAI are 39 de acorduri încheiate pe liniile specifice de activitate cu CSI. Urmare a analizei calitative, inclusiv a oportunităților și perspectivelor, dar și riscurilor pe care le comportă aceste acorduri, în cazul în care ar fi în continuare valabile pentru R. Moldova, am constatat că zece dintre acestea sunt mai degrabă sterile, sunt considerate inoportune și astfel am declanșat procesul de denunțare. În următoarele ședințe ale Guvernului vom veni cu celelalte nouă acorduri”, a declarat ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco.
Președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, a anunțat luni, 15 mai, că R. Moldova va iniția procedura de retragere din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI).
Potrivit lui Igor Grosu, decizia a fost luată în contextul în care „aflarea în CSI nu a ferit R. Moldova de șantajul energetic în plină iarnă, de amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenței și suveranității R. Moldova”.