Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   R. Moldova a obținut statut…

R. Moldova a obținut statut de membru al Consiliului Guvernator al Comunității Democrațiilor

Sursa: MAEIE

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) anunță că procesul de examinare a cererii R. Moldova de a obține statutul de membru al Consiliului Guvernator al Comunității Democrațiilor a fost încheiat cu succes joi, 20 iulie 2023, urmare consensului atins în rândul celor 28 de state membre. Astfel, R. Moldova s-a angajat să susțină valorile fundamentale consacrate în documentul fondator al Comunității Democrațiilor (CoD) – Declarația de la Varșovia – pe care a adoptat-o la 27 iunie 2000.

Ministrul Nicu Popescu a evidențiat faptul că aderarea R. Moldova la Consiliul Guvernator al Comunității Democrațiilor demonstrează încrederea acordată de statele membre în acțiunile întreprinse de autoritățile naționale pentru a transforma statul prin modernizarea și democratizarea instituțiilor publice.

„Aderarea R. Moldova la Comunitatea Democrațiilor raportată la activitatea țării noastre în cadrul Organizației Națiunilor Unite va contribui la atingerea Obiectivului nr. 16 din Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă (promovarea unor societăți pașnice și inclusive pentru o dezvoltare durabilă, a accesului la justiție pentru toți și crearea unor instituții eficiente, responsabile și inclusive la toate nivelurile), precum și la sustenabilitatea procesului de modernizare și democratizare a țării în procesul său de aderare la Uniunea Europeană”, conform MAEIE.

În baza scrisorii adresate Secretarului General al Consiliului Guvernator (CG) al CoD, Thomas Garrett, la 3 mai 2023, prin intermediul căreia vicepremierul Nicu Popescu a exprimat interesul țării noastre de a se alătura statelor membre ale Consiliului Guvernator al CoD, R. Moldova a fost acceptată de Argentina, Canada, Chile, Costa Rica, El Salvador, Estonia, Finlanda, Georgia, Guatemala, Ungaria, India, Italia, Japonia, Lituania, Mexic, Mongolia, Maroc, Nigeria, Norvegia, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, Republica Coreea, România, Suedia, Statele Unite ale Americii, Uruguay și Regatul Unit, în organul de conducere al CoD.

Președinția CoD este deținută în prezent de Canada.

„Democrația este esențială pentru pace, securitate, prosperitate și o mai mare egalitate. Este esențial să lucrăm împreună pentru a aborda amenințările la adresa democrației și pentru a ne spori rezistența la aceste provocări. R. Moldova a făcut numeroase progrese pozitive în promovarea democrației sale și salut angajamentul lor de a continua această activitate importantă. Sunt încântată să urez bun venit Moldovei în Consiliul guvernatorilor Comunității Democrațiilor și aștept cu nerăbdare să aprofundăm colaborarea noastră”, a declarat ministra canadiană de externe, Mélanie Joly.