PUN solicită Curții Constituționale să declare neconstituțională legea privind statutul special pentru limba rusă
Liderul Partidului Unității Naționale (PUN), Octavian Țîcu, a declarat vineri că legea cu privire la statutul limbii ruse pe teritoriul R. Moldova este neconstituțională și anunță că a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) în acest sens.
„Am considerat necesară depunerea în această dimineață a unei sesizări la Curtea Constituțională asupra legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova adoptată la 16 decembrie pe întuneric, de majoritatea parlamentară Dodon – ȘOR. Am înregistrat sesizarea în această dimineață. Susținem că acest proiect de lege adoptat în a doua lectură, fără a respecta normele parlamentare, contravine prevederilor declarației de independență a Republicii Moldova și contravine mai multor prevederi ale Constituției. Considerăm că actul normativ contestat a preluat o mare parte din conținutul normelor legii din unu septembrie 1999, iar adoptarea acestei legi în Republica Moldova nu mai este actuală din moment ce Curtea Constituțională a stipulat că aceeași denumire a legii induce existența unui realism în materie de utilizarea limbilor în general, incompatibil cu realitățile europene prezente în materie de drepturi fundamentale. Prin această sesizare solicităm Curții Constituționale să declare ca fiind neconstituțională legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova adoptată la 16 decembrie”, a declarat Țîcu.
În context, Țîcu a menționat că PUN condamnă proiectele bugetelor adoptate de PSRM – ȘOR în ședinta nocturnă a Parlamentului.
„Partidul Unității Naționale condamna adoptarea într-o manieră banditească a legii bugetului de stat modificarea și completarea Codului serviciilor media, precum și abrogarea legii miliardului”, a mai menționat liderul PUN.
Angajații instituțiilor de stat vor fi obligați să discute, să ofere informații și să asigure traducerea avizelor, certificatelor și a oricărui tip de documente în limba rusă, dacă cetățenii vin cu solicitari în acest sens. Un proiect cu astfel de prevederi, elaborat de către socialiști și aprobat în ședința nocturnă a Parlamentului din 16 decembrie.
Vineri, 18 decembrie, Igor Dodon a anunțat că a promulgat această lege.