Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PSRM, „nedumerit” de protestul de…

PSRM, „nedumerit” de protestul de duminică. Deputații sunt chemați la dialog pentru „a decide pașii pentru organizarea scrutinului anticipat”

Reprezentanții Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) se arată „nedumeriți” de acțiunea de protest de duminică, organizată în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Socialiștii spun că organizatorii manifestației au sfidat normele anti-pandemice, dar și logica bunului simț, asta deși cu două zile înainte de turul doi al scrutinului prezidențial din 15 noiembrie socialiștii și-a scos simpatizanții în stradă la o manifestație în susținerea lui Igor Dodon.

Socialiștii spun că „amplificarea crizei pandemice este pe seama organizatorilor acțiunii de masa”.

„Politicienii, care au criticat guvernarea zi de zi pentru numărul mare și în creștere de cazuri pozitive COVID-19, au călcat în picioare regula privind interzicerea manifestațiilor cu un număr mai mare de 50 de persoane”, se arată într-un comunicat remis de PSRM.

Reprezentanții PSRM se arată nedumeriți și de revendicările manifestanților.

„Constatăm o lipsă de coerență în cerințele care au sunat de pe scena acțiunii din centrul Capitalei. Unii au cerut unirea cu România, alții au îndemnat cetățenii să participe activ la alegerile parlamentare din țara vecină, alții au solicitat mai mult ajutor pentru fermierii sau intesificarea luptei cu corupția, alții au scandat demisia guvernului și alegeri parlamentare anticipate”, se mai arată în comunicat.

Aceștia se arată uimiți și de lozincile folosite la protest, precum „Jos mafia”.

„Cetățenii nu pot înțelege cum astfel de politicieni ca Pavel Filip, Andrian Candu, Dorin Chirtoacă și alții care au furat acest stat din 2010, să îmbrace haina așa-numiților “luptători cu mafia” și să scandeze lozinci anti-corupție. Aceasta este ipocrizie curată”, conform comunicatului.

Deși săptămâna trecută au votat la pachet împreună cu Partidul Șor și deputații din platforma „Pentru Moldova” mai multe proiecte care ridică semne de întrebare, socialiștii cheamă deputații la dialog pe platforma parlamentară în vederea organizării alegerilor parlamentare anticipate.

„Solicitarea protestatarilor de a fi organizate alegeri parlamentare anticipate vine să confirme poziția socialiștilor, dar și a președintelui în exercițiu, Igor Dodon, prezentată public mai demult. Alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile în 2021, chemăm repetat fracțiunile parlamentare la dialog pentru a decide pașii pentru organizarea scrutinului anticipat”, conform sursei citate.

Socialiștii sunt de părere că „aceste acțiuni de protest au doar scopul de destabilizare a situației politice, care pot provoca haos în țară”.

Duminică, 6 decembrie la Chișinău a avut loc un protesi în Piața Marii Adunări Naționale față de actuala guvernare și în special față de noua majoritate neformală din Parlament formată din PSRM și Partidul Șor.

Manifestația a fost anunțată de către președinta aleasă. Maia Sandu a chemat oamenii în piață după evenimentele de joi din Parlament. Atunci când majoritatea nouă a votat la bandă rulantă bugetul și politica bugetar-fiscală pentru 2021, dar și mai multe proiecte controversate printre care cele legate de statutul limbii ruse, scoaterea SIS de sub controlul președinției și anularea legii prin care terenul stadionului Republican să poată fi transmis Ambasadei SUA din Chișinău.

Apelul Maiei Sandu a fost susținut de principalele partide de opoziție care au anunțat că vor participa la acest protest. Potrivit organizatorilor, în piață ar fi fost 50 de mii de persoane, în timp ce poliția vorbește de circa 5 mii de oameni.