Promo-LEX solicită intervenția raportoarei speciale a ONU ca urmare a omorului lui Oleg Horjan
În contextul omorului liderului comuniștilor din regiunea transnistreană Oleg Horjan, dar și ca urmare a „încălcărilor grave ale libertății de exprimare” în regiune, Asociația Promo-LEX anunță că a expediat o notă de informare raportoarei speciale a ONU pentru promovarea și protecția dreptului la libertatea de opinie și exprimare, Irene Khan.
Asociația Promo-LEX a solicitat intervenția promptă a acesteia și a încurajat să expedieze autorităților constituționale ale R. Moldova, dar și administrației de facto, recomandări concrete pentru asigurarea respectării libertății de exprimare în stânga Nistrului.
„La o distanță de mai bine de 30 de ani de la declararea independenței R. Moldova lipsesc, cu desăvârșire, mecanismele eficiente de protecție a drepturilor omului în regiunea transnistreană. În continuare acest teritoriu nu este accesibil pentru instituțiile naționale și internaționale de monitorizare, iar prezența fenomenului de impunitate perpetuează încălcarea sistemică a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Lipsa controlului efectiv nu trebuie să scutească autoritățile constituționale de acțiuni reale de promovare și protecție a drepturilor omului, inclusiv prin sancționarea individuală a persoanelor vinovate de comiterea abuzurilor grave”, susțin reprezentanții organizației neguvernamentale.
Potrivit Promo-LEX, „cea mai recentă victimă” este Oleg Horjan, activist politic din stânga Nistrului, omorât la 17 iulie 2023 în circumstanțe suspecte în propria locuință din municipiul Tiraspol, regiunea transnistreană (zona de securitate).
„Oleg Horjan a fost una dintre puținele persoane publice, care au avut curajul să lupte pentru drepturile și libertățile fundamentale ale locuitorilor regiunii transnistrene, fiind eliberat din detenția ilegală la finele lunii decembrie 2022.
Circumstanțele violente ale omorului lui Oleg Horjan ridică serioase îngrijorări cu privire la siguranța persoanelor care își exprimă disidența împotriva regimului de facto de la Tiraspol”, menționează ONG-ul.
Mai multe cazuri și situații individuale produse în ultimii ani, evidențiază starea „alarmantă” a nerespectării libertății de exprimare în regiunea transnistreană, mai atrage atenția Promo-LEX.
„Persoanele au fost persecutate pentru arborarea drapelului Ucrainei, participare la întruniri publice pașnice, pentru opinii critice în adresa administrației de facto de la Tiraspol, pentru critica trupelor ruse staționate ilegal în stânga Nistrului, a misiunii de pacificare sau a așa-numitul președinte al „rmn”.
Mai mult, administrația de facto a efectuat modificări la așa-numita legislație locală, care sunt contrare standardelor drepturilor omului. Cea mai recentă piedică în calea apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului este „legalizarea” interdicției de a depune plângeri și sesizări la instituțiile naționale și internaționale. Astfel, persoanele incomode sau cele care promovează idei ce contrazic propaganda locală sau mesajele administrației de facto sunt imediat trecute prin procedurile sistemului represiv, lipsit de legitimitate și de garanții elementare”, amintește organizația.
Având în vedere „evoluțiile îngrijorătoare” din regiunea transnistreană, Promo-LEX a solicitat raportoarei speciale să furnizeze recomandări actorilor responsabili de situația drepturilor omului în regiunea transnistreană, după cum urmează:
- Procuraturii generale a R. Moldova să asigure o anchetă minuțioasă, imparțială și transparentă asupra circumstanțelor morții activistului Oleg Horjan. Să promoveze necesitatea unor investigații independente, transparente și cuprinzătoare pe acest caz.
- Comunității internaționale să instituie sancțiuni specifice, interdicții de călătorie și înghețare a activelor în conformitate cu obligațiile internaționale privind drepturile omului a persoanelor care participă la violarea gravă a drepturilor omului.
- Administrației de facto de la Tiraspol „să înceteze imediat toate încălcările libertății de exprimare și de asociere, să revoce așa numitele legi și orice alte reglementări care limitează libertatea de exprimare, să respecte și să susțină standardele internaționale privind drepturile omului”.
Omorul activistului civic din regiunea transnistreană, Oleg Horjan, a fost discutat marți, 25 iulie, în cadrul ședinței Comisiei parlamentare speciale de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a R. Moldova.
Oleg Horjan, liderul comuniștilor din regiunea transnistreană, a fost găsit împușcat în propria locuință, pe 17 iulie.
„Informăm că cetățeanul Horjan Oleg (anterior deținut ilegal de către așa-numitele autorități de la Tiraspol) a fost depistat împușcat în propria locuință dintr-o localitate din apropierea Tiraspolului. Poliția R. Moldova s-a autosesizat și întreprinde toate măsurile de investigație corespunzătoare ce vizează infracțiunea de omor”, a declarat Diana Fetco, șefa Secției Comunicare și Protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP).
Ulterior, așa-numitul Comitet de Investigații de la Tiraspol a venit cu primele declarații în legătură cu decesul lui Oleg Horjan, diferite de informațiile oferite anterior de Poliția R. Moldova. Potrivit lor, au fost constatate multiple răni în zona gâtului și a spatelui, dar și mai multe leziuni, probabil provocate de câteva lovituri cu un obiect dur. Totodată, așa-numitul Comitet de Investigații a scris că seiful din biroul lui Horjan era deschis și gol.
Ulterior, luni, 24 iulie, așa-numitele organe de forțe din regiunea transnistreană au declarat că principalul suspect în cazul omorului lui Oleg Horjan este Andrei Duminică, cu care victima ar fi făcut cunoștință în penitenciar.