Proiectul de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova, votat în lectura a doua de către deputații PSRM-Pentru Moldova
Proiectului de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova a fost votat în lectura a doua în cadrul ședinței de astăzi, 16 decembrie. Proiectul a fost votat de către deputații socialiști și cei din Pentru Moldova.
Proiectul de lege, elaborat de socialiștii Bogdan Țîrdea, Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi, menționa că se „reiterează garantarea de către stat a statutului limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică pe teritoriul R. Moldova”.
Astfel, documentul elaborat de socialiști prevedea că în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și/sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică la alegere a cetățeanului.
Tot aici, autorii menționau că limba de lucru a activităților de secretariat în organele puterii de stat și administrației publice este limba de stat, iar la solicitare să fie asigurată traducerea în limba rusă.
- DOC/ Socialiștii vor statut special pentru limba rusă: angajații instituțiilor de stat ar putea fi obligați să ofere informații și să traducă documentele în limba rusă
- Ce spune Igor Dodon despre avizul negativ al CSM pe proiectul socialiștilor privind funcționarea limbilor vorbite în R. Moldova
În context, proiectul de lege mai prevedea că organele puterii de stat, administrației publice, întreprinderile, instituțiile publice primesc cererile scrise sau verbale depuse de cetățeni în limba de stat sau în limba rusă, le examinează și prezintă răspunsul în limba în care a fost făcută adresarea. Pentru actele prezentate în alte limbi, se anexează traducerea în limba de stat.
În document mai era stipulat că, conducătorii organelor puterii de stat, administrației de stat și cele locale, asociațiilor obștești, precum și ai întreprinderilor instituțiilor și organizațiilor aflate pe teritoriul Republicii Moldova poartă răspundere personală pentru nerespectarea prevederilor prezentei legi conform legislației în vigoare.
Implementarea proiectului de legii cu privire la statutul limbii ruse pe teritoriul R. Moldova, promovat de către un grup de deputați socialiști, nu va stimula minoritățile naționale de a cunoaște limba română, existând un eventual risc de apariție a conflictelor între etniile de pe teritoriul țării, spun experții Centrului Național Anticorupție. Potrivit expertizei, implementarea acestui proiect constituie „un pericol iminent la adresa orânduirii sociale și bazele statalității R. Moldova” și presupune cheltuieli suplimentare considerabile din bugetul de stat.
La 8 decembrie, membrii CSM au avizat negativ proiectul de lege propus de mai mulți deputați ai PSRM privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova.