Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Programul municipal de fertilizare in…

Programul municipal de fertilizare in vitro – un alt proiect electoral al primarului Ion Ceban? Doctoriță condamnată anterior pentru malpraxis – directoare medicală la „Alternativa Clinic”

Sursa Foto: AlternativaClinic/Facebook

Clinica „Alternativa”, a cărei denumire, dar și culoarea verde a logoului companiei, coincide cu cea a partidului Mișcarea Alternativa Națională (MAN) a primarului Ion Ceban, anunță că participă în cadrul Programului municipal pentru reproducere umană asistată 2023-2025. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a instituției în seara zilei de 6 august.

Trei proiecte au fost lansate la scurt timp unul de altul și gestionate în anul electoral 2023: înregistrarea partidului Mișcarea Alternativa Națională (MAN) pe 17 ianuarie, al cărui președinte a fost ales primarul Ion Ceban, crearea o lună mai târziu a Clinicii în domeniul sănătății reproductive „Alternativa Clinic” și aprobarea pe 2 mai 2023 de către CMC a Programului municipal pentru reproducere umană asistată medical în municipiul Chișinău  pentru anii 2023-2025.

Sigla partidului Mișcarea Alternativa Națională (MAN) a cărui președinte este primarul Chișinăului, Ion Ceban;

În cadrul ședințelor Consiliului Municipal Chișinău (CMC), mai mulți consilieri municipali i-au reproșat în repetate rânduri primarului Ion Ceban că ar pregăti proiecte pentru a le lansa în perioada electorală. Mai mult, consilierii municipali au făcut referire la proiectele votate în CMC, a căror demarare a fost amânată cu scopul de a fi lansate cât mai aproape de perioada electorală pentru alegerile locale generale din 2023.  

Reprezentanta Primăriei Chișinău: „Nu este aceasta o promovare a partidului”

Solicitată să comenteze coincidența dintre cele trei proiecte ale primarului Ion Ceban, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Chișinău, Natalia Ixari, a declarat că „oricine poate spune cuvântul «alternativa». Nu este aceasta o promovare a partidului. Orice cuvinte care ar fi în partidul Mișcarea Alternativa Națională și în alte denumiri nu au legătură. Și în cazul Partidului Acțiune și Solidaritate, cuvintele «acțiune» și «solidaritate» se regăsesc în fiecare a doua frază. Să nu ajungem la extreme și să confundăm lucrurile realizate cu activitățile unui partid”, zice purtătoarea de cuvânt a Primăriei Chișinău. Natalia Ixari a ținut să menționeze că „programul municipal de fertilizare în vitro a fost conceput anul trecut, iar CMC doar l-a aprobat în acest an. În Chișinău sunt cinci clinici care se ocupă cu acest lucru (proceduri de fertilizare in vitro, n. r) și doar una din acestea a refuzat să participe în Programul municipal. Pacienta își alege la care dintre cele patru clinici să se adreseze”, a punctat aceasta.

Totuși, anunțurile publice ale „Alternativa Clinic” cu referire la participarea clinicii în cadrul Programului municipal de fertilizare in vitro, dar și premierea acesteia de către Primăria municipiului, arată conlucrarea dintre aceste entități. 

„«Alternativa Clinic» a fost premiată de către Primăria Municipiului Chișinău cu Diplomă de Onoare pentru contribuția instituțională la modernizarea sistemului de sănătate din municipiul Chișinău. La eveniment, «Alternativa Clinic» a fost reprezentată de către directorul medical, doamna doctor Valentina Diug”, se arată într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a instituției în data de 16 iunie 2023. 

Doctorița condamnată anterior pentru malpraxis – directoare medicală la „Alternativa Clinic”

Deși reprezentanții instituției susțin că „Alternativa Clinic dispune de cei mai experimentați specialiști din R. Moldova”, Valentina Diug este doctorița care în august 2015 a fost condamnată la doi ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepselor pe un termen de probă de doi ani, fiind găsită vinovată de malpraxis. 

La 11 martie 2019, Curtea de Apel Chişinău a respins ca fiind nefondat recursul Valentinei Diug privind eliberarea de pedeapsa complimentară. Preşedinta şedinţei, judecătoarea Oxana Robu și judecătorii Igor Mânăscurtă şi Svetlana Balmuş au menținut sentința Judecătoriei Botanica, mun. Chişinău din 13 august 2015, prin care Valentina Diug a fost condamnată la 2 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepselor pe un termen de probă de doi ani și cu privarea dreptului de a ocupa funcţia de medic sau altă funcţie în domeniul practicării medicinii pe o perioadă de 4 ani, termenul de executare expirând pe data de 28 martie 2020. 

Cazul de malpraxis a fost relatat de ZdG în articolul Cum mor pruncii la Institutul Mamei și Copilului”.

Contactată de reporterii ZdG, Valentina Diug a confirmat că este directoarea medicală a Clinicii  „Alternativa Clinic”, spunând că are dreptul să dețină această funcție. Cu referire la condamnarea din 2015, aceasta a menționat că și-a „ispășit pedeapsa până în anul 2019”.

Proiectul Programului municipal pentru reproducere umană asistată medical în municipiul Chișinău pentru anii 2023-2025, inițiat de Boris Gîlca, șeful Direcției generale asistență medicală și socială (DGAMS), a fost aprobat de către CMC pe 2 mai 2023. Potrivit unui comunicat al primăriei, programul prevede susținerea financiară a cuplurilor infertile pentru efectuarea unei proceduri de fertilizare in vitro (FIV), iar scopul inițiativei este de a acorda ajutor financiar din sursele bugetului municipal pentru maxim 100 de cupluri infertile anual, începând cu anul 2023. Suma alocată anual în buget pentru Programul municipal de reproducere umană asistată este de 6 milioane de lei, iar cuantumul suportului financiar enunțat nu va depăși 60 de mii de lei per cuplu. 

Ion Ceban a devenit primul candidat al unui partid de stânga ales primar al municipiului Chișinău. După victorie, acesta a promis public că se retrage din PSRM și nu va face politică, fiind primar al tuturor chișinăuienilor. Totuși, în 2022, Ceban a anunțat că-și lansează partidul Mișcarea Alternativa Națională și că va candida în 2023 pentru al doilea mandat de primar al municipiului Chișinău. 

În ședința CMC din 2 mai 2023 în care a fost aprobat Programul municipal de reproducere umană asistată, consilierii municipali au votat împotriva altui proiect municipal – crearea Instituției publice Centrul Municipal pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (CMDA), motivând că „este lansat pentru campania electorală”. Ei au declarat atunci că „multe proiecte aprobate de CMC nu au fost lansate, pentru ca să fie lansate în an preelectoral”.

Pe data de 7 august 2023, Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat începerea perioadei electorale pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie. Potrivit deciziei CEC, perioada de desemnare și înregistrare a candidaților va începe pe 6 septembrie, iar campania electorală pentru alegerile locale generale va începe pe data de 6 octombrie.