Procuratura Anticorupție, despre ilegalitățile sesizate de o instituție media privind finanțarea partidului PAS: „Nu s-au confirmat”
Procuratura Anticorupție (PA) anunță joi, 18 mai, că „nu au fost stabilite careva abateri de la legislația în vigoare privind finanțarea campaniei electorale” a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).
PA a anunțat anterior despre investigarea finanțării PAS în urma sesizării de A.O. Proiectul Media „Cu sens”, din 13 ianuarie 2023.
„În una din investigații jurnalistice este indicat că: „Potrivit datelor publicate de Comisia Electorală Centrală, 147 de persoane care apar în lista donatorilor PAS nu au avut nicio sursă de venit declarată la Serviciul Fiscal de Stat sau au avut venituri mai mici decât sumele donate. Totodată, formațiunea a primit donații sub formă de bunuri și servicii în valoare totală de circa 75.000 de lei.” (articolul publicat la 17.11.2021).
Asociația Obștească Proiectul Media „Cu Sens” a sesizat și Comisia Electorală Centrală la 12 ianuarie 2023, privind autosesizarea în legătură cu verificarea conformității rapoartelor financiare prezentate de Partidul politic PAS, „Șor” și Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, care au avut statut de concurenți electorali la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.
La 18 ianuarie 2023, Comisia Electorală Centrală a oferit răspuns solicitantului (,,Cu sens”) prin care a informat că nu au fost stabilite careva abateri de la legislația electorală”, precizează PA într-un comunicat de presă.
Potrivit Procuraturii, la 31 martie 2022, o companie de audit, contractată pentru efectuarea procedurilor ce țin de verificarea și analiza surselor de finanțare a PAS, a plăților și cheltuielilor efectuate pe seama acestor surse pentru perioada anilor 2019, 2020 și 2021, a întocmit un raport de audit.
„Conform acestuia, ca urmare a probelor obținute în urma procedurilor de audit efectuate, compania a concluzionat că datele incluse în Rapoartele privind gestiunea financiară pentru anii 2019, 2020 și 2021 și Rapoartele privind veniturile și cheltuielile din campania electorală pentru perioada indicată sunt complete, veridice și corespund cerințelor de întocmire a acestora.
Totodată, fiind chestionați donatori pretins a fi cu venituri mai mici decât sumele donate, indicate în investigația jurnalistică, aceștia au declarat că donațiile le recunosc și dispun de suficiente venituri pentru asemenea donații. Ca rezultat, examinarea petiției în cauză a fost încetată”, mai menționează PA.
„PAS a fost și este transparent și foarte atent în tot ce ține de finanțarea partidului. Noi am luptat și vom lupta mereu pentru corectitudine și transparență în finanțarea formațiunilor politice și nu vom accepta niciodată să fim puși în aceeași oală cu partidele hoților și a criminalilor”. Aceasta a fost reacția partidului de guvernare după ce pe site-ul Comisiei Electorale Centrale (CEC) a fost publicat demersul lui Mihail Ivanov, adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, prin care instituția cere informații despre donatorii formațiunii politice fără venituri oficiale.
Pe 7 aprilie 2023, procurorul anticorupție Mihail Ivanov a expediat un demers către președinta CEC, Angelica Caraman, prin care informa că instituția a primit la examinare sesizarea Asociației Obștești Proiectul Media „Cu sens” prin care se solicită verificarea modului de declarare a rapoartelor financiare depuse de partidele politice la CEC, în urma unor investigații ale jurnaliștilor.
Totodată, procurorul a solicitat informații despre „persoanele din lista donatorilor PAS, care nu au avut nici o sursă de venit declarată la Serviciul Fiscal de Stat sau au avut venituri mai mici decât sumele donate”. Documentul a fost publicat pe site-ul CEC.
Pe 17 noiembrie 2021, jurnaliștii de la „Cu sens” au publicat ancheta „Anticipate2021/Donatorii de fațadă”, în care se menționează faptul că peste 1.800 de persoane au contribuit la buzunarul electoral al celor trei formațiuni politice care, în urma scrutinului din 11 iulie 2021, au acces în Parlament. Jurnaliștii au analizat lista sponsorilor Partidului Acțiune și Solidaritate, Partidului „Șor” și Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și a vorbit cu unii dintre ei care, în fața camerei de luat vederi, au spus că nu au scos niciun ban din buzunar sau au donat sume mult mai mici decât cele menționate în rapoartele financiare depuse la Comisia Electorală Centrală.
Conform anchetei, 147 de persoane care apar în lista donatorilor PAS nu au avut nicio sursă de venit declarată la Serviciul Fiscal de Stat sau au avut venituri mai mici decât sumele donate. Totodată, formațiunea a primit donații sub formă de bunuri și servicii în valoare totală de circa 75.000 de lei. Cât privește Partidul „Șor”, suma totală colectată în campania electorală pentru anticipatele din iulie de la cei peste 800 de donatori și două companii este de peste 4 milioane lei. Formațiunea a primit și donații sub formă de bunuri și servicii în valoare totală de 5.500 de lei. 66 donatori nu au avut nicio sursă de venit declarată la Fisc, fie au avut venituri mai mici decât sumele donate.
În comparație cu celelalte două formațiuni care au acces în Parlament în urma scrutinului din 11 iulie 2021, scrie cusens.md, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a avut donații de trei ori mai puține. Cei 129 de donatori, printre care pensionari, directori unor instituții de stat, juriști, consilieri sau deputați au virat blocului suma totală de 2,3 milioane lei în ultima săptămână de campanie. Dintre ei doar șapte nu au avut nicio sursă de venit declarată la FISC sau au avut venituri mai mici decât sumele donate. Formațiunea a primit și donații sub formă de bunuri și servicii în valoare totală de peste 120.000 de lei.
Pe 2 februarie 2021, jurnaliștii de la „Cu sens” au mai publicat o anchetă din seria „Donatorii de fațadă”.