Pro Moldova susține că s-a adresat Curții Constituționale, după ce „legea miliardului” a fost anulată de PSRM-ȘOR
Pro Moldova a anunțat luni că s-a adresat Curții Constituționale (CC) în legătură cu anularea „legii miliardului” de către deputații PSRM – ȘOR.
Prin sesizarea depusă la CC, deputații din această fracțiune solicită anularea acestei legi, adopată în ședința nocturnă a Parlamentului din 16 decembrie.
„Democraţia nu poate fi redusă la regula majorităţii, deoarece această regulă este limitată prin Constituţie şi prin lege. Majoritatea nu poate să facă ce vrea doar pentru că este majoritatea, a declarat președintele PRO MOLDOVA Andrian Candu, după depunerea unei sesizări la Curtea Constituțională, prin care contestă decizia de anulare a „legii miliardului”.
Potrivit lui, legea aprobată de coaliția PSRM-ȘOR „dinamitează stabilitatea economică a statului, generează un șir de ingerințe în drepturile garantate de Constituție, desconsideră principii importante precum separarea și colaborarea puterilor statului”.
„În cazul în care acțiunea Legii contestate nu va fi suspendată, aceasta ar produce efecte negative asupra securității economice și financiare a statului, iar, în consecință, asupra tuturor locuitorilor țării.
(…) Anularea angajamentului asumat de stat și a efectelor acestuia compromit grav relațiile cu FMI și perspectivele viitoare de finanțare a Republicii Moldova și vor periclita securitatea economică a statului. Decizia de anulare a legii miliardului va avea efect invers celui anunțat, deoarece afectează puternic potențialul de dezvoltare a economiei naționale, fiind susceptibilă să genereze o situație de instabilitate și incertitudine pentru agenții economici interni și investitorii străini. De asemenea, decizia majorității Pentru Dodon afectează piața valorilor mobiliare de stat (VMS), existând o probabilitate mare de creștere a ratelor dobânzii la VMS din cauza perceperii titlurilor de stat ca fiind instrumente financiare cu un risc ridicat. Creșterea ratelor la VMS pune presiune pe bugetul de stat din contul creșterii costurilor de deservire a instrumentelor de datorie, emise de Ministerul Finanțelor”, menționează PRO MOLDOVA, într-o notă informativă.
Deputații PSRM și cei din Pentru Moldova, din care fac parte deputații care au plecat din Pro Moldova și deputații Partidului Politic Șor, au aprobat, în cadrul ședinței plenare de miercuri, 16 decembrie, Proiectul de lege pentru abrogarea Legii din 2016 privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat din 17 noiembrie 2014 și din 1 aprilie 2015.
Pentru anularea „legii miliardului” au votat 56 de deputați, PSRM – Șor și cei care au părăsit Pro Moldova.
Anularea „legii miliardului” a fost una din promisiunile nerealizate ale președintelui în exercițiu, Igor Dodon. Este una dintre promisiunile incluse în programul electoral al lui Dodon din anul 2016 și care pe perioada mandului lui de președinte al R. Moldova nu a fost realizată.
După 4 ani, după ce Dodon a pierdut alegerile prezidențiale, socialiștii, care se află de mai bine de un an la guvernare, deținând toate cele 3 funcții de conducere din stat, au venit miecuri, 16 decembrie, în Parlament cu această inițiativă.