Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Pro Moldova” susține că ar…

„Pro Moldova” susține că ar putea să nu voteze pentru ratificarea împrumutului rusesc: „Ridică semne de întrebare”. Apelul PAS către PDM

Reprezentanții „Pro Moldova” susțin că „textul acordului de împrumut dintre R. Moldova și Federația Rusă ridică multe semne de întrebare”, astfel că, membrii grupului politic declară că urmează să adreseze mai multe întrebări Cabinetului de miniștri și Președinției, iar în cazul în care nu vor primi răspunsuri „satisfăcătoare”, Pro Moldova nu va susține, în Parlamentul de Chișinău, acordul rusesc de împrumut. Tot astăzi, 22 aprilie, și deputații PAS s-au adresat aleșilor din Parlament, în special democraților, pentru a nu vota pentru ratificarea actualului text al acordului, dar și pentru renegocierea împrumutului rusesc, prin excluderea „unor prevederi toxice”.

În aceste condiții, membrii grupului parlamentar „Pro Moldova” susțin că au formulat un set de întrebări pe care urmează să le exepedieze către reprezentanții Guvernului și Președinției.

„Vom pune mai multe întrebări, dar la general acest acord, așa cum este el ca text care a fost semnat de Guvernul R. Moldova prin ambasadorul său la Moscova, Neguță, acest text ridică foarte multe semne de întrebare”, a declarat liderul Pro Moldova, Andrian Candu.

Subiectele cu privire la întrebările formulate de membrii Pro Moldova:

1 – Legate de împrumuturile garantate agenților economici din R. Moldova care nu are nicio treabă cu un astfel de acord.

2 – Legate de tot ceea ce presupune dobândă și plata dobânzii la sumele care sunt alocate.

Publicitate

3 – Legate de participarea companiilor din Federația Rusă în proiectele investiționale. De ce, dacă acest acord este prevăzut și acești bani sunt prevăzuți pentru suport bugetar, se regăsește în acest acord o clauză cu privire la participarea companiilor rusești în proiectele investiționale? Acest lucru nu are nicio legătură.

4 – Lipsa unor reglementări clare privind interpretarea, aplicarea acordului și instanțele de judecată menite sau care urmează să se propunțe asupra unor neînțelegeri privind aplicarea acordului. Care sunt acele instanțe de judecată și care este acea legislație care se va aplica atunci când vor apărea dispute?

Andrian Candu

„Avem foarte multe intrebări cu privire la acest acord. Așteptăm astăzi și mâine din partea Ministerului de Externe și în general din partea Guvernului sau a Președinției mai multe răspunsuri. În situația în care noi nu vom primi răspunsuri satisfăcătoare și răspunsuri la întrebări în privința acordului, ne rezervăm dreptul să nu-l susținem și să nu votăm ratificarea acestui acord”, a mai declarat Candu.

Deputații PAS se adresează deputaților din Parlament, în special celor din Partidul Democrat (PDM)

Tot miercuri, 22 aprilie, în contextul acordului de împrumut cu Federația Rusă, deputații PAS s-au adresat deputaților din Parlament, în special celor din Partidul Democrat (PDM), „să atragă atenția la unele prevederi păguboase din acest acord și să pledeze pentru renegocierea acestora”.

Iurie Grosu


 
„Documentul trebuie să fie revizuit. Da, țara are nevoie de resurse financiare, în special în această perioadă grea. Cu toate acestea nu ne putem permite luxul să trecem cu vederea unele prevederi care pot împovăra țara pe mulți ani înainte. De ce statul, noi, plătitorii de impozite, să întoarcem datoriile unor agenți economici care se vor împrumuta de la băncile ruse? Noi, deputații PAS, ne adresăm deputaților din Parlament, în special Partidului Democrat, unde înțelegem că există discuții pe interior privind aceste semne de întrebare care au fost ridicate de noi și alți actori ai societății civile. Ne adresăm vouă, să treceți peste interesele de partid și să vă gândiți la viitorul acestei țări”, a declarat deputatul Iurie Grosu.

Sergiu Litvinenco


 
Articolul 7, Punctul 2 vorbește despre faptul că statul Republica Moldova va prelua datoriile unor agenți economici care s-au împrumutat de la băncile rusești, în cazul în care aceste împrumuturi au fost coordonate cu partea moldovenească.  M-am uitat pe site-ul Ministerului rus al Afacerilor Externe, unde sunt publicate toate acordurile pe care le-a semnat Federația Rusă de la independență.
 
O astfel de clauză Federația Rusă nu a impus-o niciunei țări cu care a semnat acorduri de finanțare.  Unica țară căreia Federația Rusă i-a impus această condiție este Republica Moldova. Ne întrebăm în ce măsură acest credit este privilegiat, frățesc, așa cum spune Dodon, sau dimpotrivă, este un credit în care Federația Rusă nu a impus astfel de condiții nici țărilor ca Bangladesh sau Venezuela.  Este inacceptabil ca statul să plătească anumite credite luate de către agenții economici. Soluția, având în vedere că avem nevoie de bani, este renegocierea acestui acord prin excluderea acestor prevederi toxice”, a declarat deputatul Sergiu Litvinenco.

Acordul privind împrumutul rusesc a fost aprobat marți, 21 aprilie, de către Cabinetul de miniștri condus de Ion Chicu.

Guvernul a aprobat proiectul de lege cu privire la ratificarea acordului dintre Federația Rusă și R. Moldova cu privire la acordarea unui împrumut în mărime de 200 milioane de euro. Prima tranșă de 100 de milioane de euro ar trebui să ajungă în R. Moldova în decurs de 30 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a Acordului dintre cele două țări. Cea de-a doua tranșă, la fel în sumă de 100 milioane de euro, ar urma să fie transmisă R. Moldova nu mai târziu de 31 octombrie 2020.

Tot potrivit Acordului, R. Moldova ar urma să întoarcă acest credit în decurs de 10 ani, în baza a 20 de plăți semestriale egale. Plățile vor fi rambursate la 15 martie și 15 septembrie a fiecărui an. Prima plată de rambursare va trebui realizată la 15 martie 2021. Totodată, creditul este acordat în baza unei dobânzi anuale de 2%.

Atât premierul Ion Chicu, cât și ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, au declarat că dobânda de 2% este una optimă și acceptabilă în condițiile actuale.

Anterior, premirul Chicu declara că împtumutul de la ruși este contractat în condiții „acceptabile și „toate speculațiile sunt lipsite de temei”.

Îți mulțumim că citești ZdG.md!

Oferim în continuare informații gratuite tuturor, dar cu susținerea cititorilor noștri am putea reuși să facem mai multe investigații, știri, reportaje, editoriale, texte explicative, materiale video și alte produse jurnalistice de interes public.

Susține dezvoltarea jurnalismului de investigație cu o donație prin MIA Plăți Instant, scanând codul QR alăturat.



Pentru mai multe opțiuni de a dona, precum și pentru a perfecta un abonament la ediția tipărită a Ziarului de Gardă, accesați ZdG.one

Dacă doriți să cunoașteți cât costă și cine plătește ZdG — vedeți sursele de finanțare ale ZdG.

Publicitate1