Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Pro Moldova a sesizat conducerea…

Pro Moldova a sesizat conducerea Parlamentului: „Înregistrarea vreunei fracțiuni cu denumirea „Pentru Moldova” este ilegală”

Grupul parlamentar Pro Moldova menționează marți că a sesizat conducerea Parlamentului de la Chișinău și „atenționează asupra faptului că este ilegală înregistrarea în Parlament a vreunei fracțiuni, grup parlamentar, platformă politică, structură sau orice altă formă de asociere a deputaților și/sau partidelor politice, care să conțină denumirea ,,PENTRU MOLDOVA” sau alte formule sinonime cu denumirea înregistrată oficial a Partidului Pro Moldova”.

Sintagma „Pentru Moldova”, utilizată de un grup de deputați și o fracțiune parlamentară, este identică, din punct de vedere semantic, cu denumirea partidului PRO MOLDOVA, fapt certificat de Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hașdeu”, din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării”, menționează Pro Moldova într-o notă informativă.

Membrii Pro Moldova mai menționează că „fiecare partid are denumire integrală, denumire prescurtată şi simboluri proprii, iar utilizarea acestora de către alții încalcă legea”.

„Solicităm celor care folosesc, intenționat sau nu, denumirea și sintagma „Pentru Moldova” să înceteze utilizarea acesteia, atât pe platformă parlamentară, cât și în spațiul public”, se precizează în comunicat.

Demersuri în acest sens au fost transmise conducerii Parlamentului, dar și deputaților din Legislativ.

La 19 noiembrie 2020, cei șase deputați transfugi din Pro Moldova – Sergiu Sîrbu, Ruxanda Glavan, Grigore Repeșciuc, Eleonora Graur, Corneliu Padnevici, Elena Bacalu și deputații fracțiunii Partidului ȘOR, Ilan Șor, Petru Jardan, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Vadim Fotescu, Igor Himici, Denis Ulanov, Violeta Ivanov, Vladimir Vitiuc au creat oficial platforma parlamentară „Pentru Moldova”.

Ulterior, la mai multe ședințe de Parlament, cei din „Pentru Moldova” au votat la pachet mai multe proiecte ale socialiștilor.

În ședința nocturnă din 16 decembrie, PSRM – Pentru Moldova au votat proiectele bugetelor anulate, dar și alte proiecte, unele dintre ele fiind contestate la Curtea Constituțională de către deputați din opoziție.

Cei 6 deputați transfugi Sergiu Sîrbu, Ruxanda Glavan, Grigore Repeșciuc, Eleonora Graur, Corneliu Padnevici, Elena Bacalu au intrat în parlament pe listele și cu susținerea Partidului Democrat. Ulterior, au părăsit fracțiunea PDM și au aderat la grupul parlamentar PRO-Moldova fiind printre fondatorii noii formațiuni politice. În plină campanie electorală pentru prezidențiale, rând pe rând, cei 6 au plecat și din partidul condus de fostul lor coleg Andrian Candu anunțând crearea unei noi platforme parlamentare. Câteva zile mai târziu, legislatorii au fost văzuți la serbările dedicate zilei Orheiului.