Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Primul mesaj al lui Lilian…

Primul mesaj al lui Lilian Carp după ce a pierdut alegerile în fața lui Ion Ceban: „Locuitorii din municipiul Chișinău și-au dat votul – și eu respect acest vot”

Sursa: Carp Lilian/Facebook

Candidatul partidului de guvernare la funcția de primar al municipiului Chișinău, Lilian Carp, a venit luni, 6 noiembrie, cu un mesaj public, după ce a pierdut alegerile în fața fostului socialist Ion Ceban, din primul tur, cu 28.23% din voturile date de locuitorii capitalei.

Carp a afirmat că „respectă acest vot” și a dat asigurări că „acest act de încredere este începutul unei agende publice constructive pentru Chișinău și pentru toată țara”.

„Aceste alegeri locale au arătat cât de uniți putem fi, atunci când avem scopuri și obiective clare. Fiecare întâlnire, fiecare discuție, fiecare pliant sau ziar împărțit ne-a adus mai aproape de oameni și de problemele lor.

Programul pe care ni l-am asumat va fi ghidul de acțiuni al echipei PAS în Consiliul Municipal Chișinău. Același lucru se va întâmpla și cu problemele semnalate de cetățeni la întâlniri, pentru care consilierii PAS vor găsi soluții.

Cum spuneam, cetățeanul este cel care decide soarta orașelor și satelor în alegerile locale. Locuitorii din municipiul Chișinău și-au dat votul – și eu respect acest vot.

Vreau să le mulțumesc celor 74 074 de oameni care au votat pentru mine și celor 84 614 de cetățeni care au votat pentru echipa de consilieri PAS.

Vă sunt recunoscător și vă asigur că acest act de încredere este începutul unei agende publice constructive pentru Chișinău și pentru toată țara.

De asemenea, vreau să le mulțumesc tuturor colegilor mei de la PAS care s-au dedicat trup și suflet în această campanie. Am demonstrat că suntem o echipă puternică și profesionistă, iar campania pe care am făcut-o a fost strict axată pe agenda și problemele oamenilor, care sunt și vor fi o prioritate pentru noi. Continuăm să ne implicăm și să contribuim la schimbare”, a transmis Lilian Carp pe rețelele de socializare.

În regiunile din capitală, din voturile luate de candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), cele mai multe au fost în sectorul Centru – 30.56%, urmate de sectorul Ciocana 30.01%, 29.26% în sectorul Buiucani, 26.89% în sectorul Rîșcani și 22.99% în sectorul Botanica. Doar în comuna Băcioi, Carp a luat puțin mai multe voturi decât Ceban – 41.99%.

Din cele 11 municipii din R. Moldova, în 7 primarii au fost aleși din primul tur, notează expertul economic Veaceslav Ioniță. Candidații partidului de guvernământ, PAS, nu au fost aleși în niciun municipiu din țară, conform datelor preliminare prezentate de Consiliul Electoral Central (CEC).

„Cea mai importantă concluzie” a PAS după primul tur al alegerilor locale generale. Câți primari are partidul de guvernare după scrutin

Reprezentanții partidului de guvernământ au venit cu prima reacție după publicarea rezultatelor preliminare ale alegerilor locale generale de duminică, 5 noiembrie. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu susține că cea mai „importantă concluzie” a acestor alegeri este faptul că „mesajul pro-european a câștigat detașat în toată țara”.

Oficialul nu menționează despre faptul că candidatul PAS la funcția de primar al capitalei, Lilian Carp, nu va avea ocazia unui al doilea tur al alegerilor, adunând 28.23% după prelucrarea tuturor proceselor verbale.

„Câteva concluzii, la cald, despre Partidul Acțiune și Solidaritate : 

  • PAS a câștigat alegerile în țară – în 19 raioane suntem pe primul loc;
  • Am luat un scor bun pentru Consiliul Municipal Chișinău. Vom avea o fracțiune puternică, 20 de consilieri municipali, care va lupta pentru un oraș european;
  • Peste 240 de primari din primul tur în toată țara. Cel mai mare număr de primari după primul tur”, a scris vicepreședintele PAS Andrei Spînu pe rețelele de socializare.

Conform datelor publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC), cele 19 raioane din 32, în care PAS a luat cele mai multe fotolii în consiliile raioane, sunt din sudul și centrul țării:

  1. Străşeni – 47.92%
  2. Călăraşi – 44.06%
  3. Criuleni – 41.12%
  4. Cimişlia – 37.33%
  5. Teleneşti – 37.20% (42 din 44 de procese verbale)
  6. Cantemir – 35.84%
  7. Cahul – 35.37%
  8. Sîngerei – 34.67%
  9. Leova – 34.64%
  10. Hînceşti – 32.93%
  11. Nisporeni – 32.24%
  12. Ştefan Vodă – 32.21%
  13. Anenii Noi – 31.72%
  14. Orhei – 30.74%
  15. Căuşeni – 29.75%
  16. Ungheni – 27.85%
  17. Rezina – 24.65%
  18. Făleşti – 23.76%
  19. Floreşti – 22.38%

În dimineața zilei de luni, 6 noiembrie, au fost prelucrate toate procesele verbale pe circumscripțiile din municipiul Chișinău. Astfel, fostul socialist Ion Ceban a câștigat al doilea mandat de primar al municipiului Chișinău, obținând 50.62%, adică 132 802 de voturi.