Primarul interimar al capitalei explică de ce l-a demis pe Balaur și răspunde la acuzațiile privind ultimele numiri
Șeful fracțiunii Partidului Liberal (PL) din Consiliul municipal Chișinău (CMC), Ion Cebanu, îl acuză, printr-o interpelare, pe primarul general interimar al capitalei, Adrian Talmaci, că a emis mai multe dispoziții privind numiri în funcție „prin abuz de putere” și că nu ar avea acest drept. În replică, edilul interimar califică acuzațiile liberalului drept „o răzbunare”, menționând pentru ZdG că acesta insistă să-l repună în funcție de Mihai Moldovanu.
Talmaci susține că a avut motive pentru a-l demite pe Nicolae Balaur din funcția de pretor al sectorului Râșcani, în cadrul căreia a activat înainte de a deveni secretar interimar al CMC, în calitate de secretar.
„Credeți că este normal ca din 33 de oameni să rămână doar 10? El a eliberat toți funcționarii din preturi, vă dați seama? Acolo nu a rămas nimeni. Din cea mai puternică pretură, care a fost cu vreo 3-4 ani în urmă, Pretura Râșcani a rămas pretură-fantomă. Acolo sunt o sumedenie de probleme în instanța de judecată. Ei nu reușesc să facă față cu 10 oameni, când ar trebui să fie 35. Unii s-au mai dus în concediu și au rămas 7 oameni, mă scuzați, nici în cea mai slabă întreprindere municipală nu există așa ceva. Acum, am dat indicații ca persoanele noi să organizeze urgent concurs, să aducă oameni, deoarece sectorul este mare, seara și dimineața sunt ambuteiaje, probleme cu salubrizarea, străzi care trebuie să fie reparate. În acest an, am alocat pentru fiecare sector câte 5 milioane de lei, iar dânșii nici până acum nu au valorificat banii. Nu am nimic împotriva domnului Balaur, dar vă spun că una este Facebook-ul și alta e realitatea. Eu am fost secretar, am lucrat cu el 5-6 luni și dacă nu veneam la primărie, plecam. Omul e foarte complicat”, a declarat acesta pentru ZdG.
Potrivit lui Talmaci, numirile și demiterile vicepretorilor au fost realizate prin demersurile pretorilor, „ei au hotărât candidaturile”, „totul este absolut legal și corect”.
Referitor la acuzațiile lui Cebanu precum că el, fiind primar interimar, nu poate emite asemenea dispoziții, Adrian Talmaci precizează că „în lege nu este nicio interdicție”, iar despre „asigurările că aceste persoane nu vor folosi resursele administrative în campania electorală”, despre care întreabă liberalul, primarul interimar spune că nici nu poate fi vorba despre resurse administrative în aceste cazuri.
„Depinde ce înțelege el prin resursă administrativă. Dacă un pretor sau un vicepretor participă la 1 septembrie, la deschiderea unei grădinițe, la reparația unei școli sau la alt eveniment și publică pe Facebook, asta o face și Ion Cebanu, o făceau toți primarii. Resursa administrativă este atunci când persoana respectivă depinde de angajator. În cazul dat, ce resursă administrativă are acel vicepretor, de exemplu, dacă în Pretură nu are cine lucra, când întreprinderile municipale de gestionare a fondului locativ sunt distruse și vor fi lichidate peste 6 luni. În sector nu a rămas nicio structură teritorială. Pretura a rămas doar să monitorizeze ce se face în sector și să sesizeze direcțiile generale. În plus, ei nu au încăperi, teren, tehnică, benzină, ei sunt funcționari publici care stau numai la salariu. Despre ce resursă administrativă poate fi vorba?”, comentează acesta.
Mai mult, Adrian Talmaci susține că liberalii ar insista ca acesta să-l repună în funcție pe Mihai Moldovanu, demis anterior din funcția de șef al Direcției sănătate.
„Asta e o răzbunare, în primul rând, pentru că a început de la răzbunare împotriva lui Codreanu, iar acum e contra mea. Probabil, ei au avut alte planuri. De exemplu, eu știu că vor să-l pună în funcție pe Mihai Moldovanu. Eu le-am explicat de o sută de ori că nu pot să-l restabilesc, chiar dacă are hotărâre de judecată, deoarece nu mai există Direcția sănătate, pentru că tot consilierii municipali au decis acum un an să comaseze Direcția asistență socială și Direcția sănătate. La Direcția generală asistență socială și sănătate este persoană care a participat prin concurs și a câștigat. Nu pot să fiu acuzat că din comisia de concurs au făcut parte oamenii mei, a fost, de exemplu, consilierul municipal Veaceslav Bulat, din partidul lui Ruslan Codreanu, oameni care au lucrat încă de pe timpul lui Chirtoacă”, a adăugat edilul interimar într-o reacție pentru ZdG.
Recent, Vasile Meriacre a fost eliberat din funcția de vicepretor al sectorului Râșcani și numit consilier în cadrul Cabinetului primarului general interimar al municipiului Chișinău, Adrian Talmaci. Printr-o altă dispoziție, vicepretor al sectorului Râșcani a fost numit Valentin Vdovicenco.
Anterior, edilul interimar i-a numit consilieri pe Pavel Perju și Victor Pruteanu.
La 22 iulie, pretor al sectorului Râșcani a fost numit Vlad Melnic.
De asemenea, Talmaci a numit, la 23 iulie, trei vicepretori noi.