Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Primarul de la Bălți spune…

Primarul de la Bălți spune că va fi suspendat din funcție: „În oraș va fi colaps de transport”. Reacția MIDR

Sursă foto: Facebook/ Александр Петков

Primarul municipiului Bălți, Alexandr Petkov, susține că „guvernarea” ar fi început suspendarea sa din funcție „printr-un proces de judecată”. Edilul de la Bălți ar fi refuzat să emită autorizații de construcție a unor poduri pe centura municipiului Bălți. Acesta spune că Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) „nu a prevăzut rute de ocolire pentru perioada reparației podurilor”. Contactați de Ziarul de Gardă, reprezentanții ministerului neagă acuzațiile edilului.

Alexandr Petkov, alături de liderul formațiunii „Partidul Nostru” din care face parte, Renato Usatîii, au susținut o conferință de presă în care acuză că MIDR „a decis, pe 9 septembrie, să pornească o procedură, prin Judecătoria municipiului Bălți, de suspendare din funcție a primarului”, prezentând un proces-verbal întocmit de către Inspectoratul de Supraveghere Tehnică.

„Ca să nu spună cineva, cum s-au obișnuit la ministerul respectiv, că Bălți se împotrivește modernizării infrastructurii și vrea ca podurile să fie avariate și în continuare. (…) Noi am fost cei care primii am propus căi de soluționare. (…) Au venit experții de la minister, de la ASD, s-au uitat, au spus «bine, bine» și au plecat la Chișinău și au zis «nu».

(…) De câte ori am stat împreună la Bălți, vreau să vă spun sincer și nu toată responsabilitatea, toată spuma din structurile guvernamentale de la Bălți: Poliția, Comisia pentru Situații Excepționale, și alte structuri care au fost implicate, inclusiv cei care mi-au emis procesul-verbal, toți într-un glas au spus: «Dacă se va face așa cum vrea ministerul, în oraș va fi colaps. Colaps de transport»”, a menționat Petkov.

„Funcționarii din cadrul guvernului nu au prevăzut rute de ocolire pentru perioada reparației podurilor, ceea ce va duce la o creștere semnificativă a fluxului de transport greu pe străzile centrale ale orașului. Astfel, au fost ignorate atât interesele orașului, cât și siguranța locuitorilor săi”, a comunicat Petkov.

DOC: Partidul Nostru

Contactați de Ziarul de Gardă, MIDR confirmă faptul că primarului Petkov i-a fost întocmit un proces-verbal: „Administrația de Stat a Drumurilor a înaintat cererea pentru a primi autorizația de construcție pentru lucrările de proiectare și reparație a podurilor de la Bălți. Conform articolului 12, alineatul 1 al Legii 163/2010, Autorizația de construire se emite de către primar în termen maxim de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării. Din motivul că primăria mun. Bălți nu a emis autorizația de construcție, Inspectoratul de Supraveghere Tehnică a emis un Proces Verbal Contravențional”.

„Obiectivul Administrației de Stat a Drumurilor este să repare acele poduri cât mai repede pentru a evita orice risc pentru viața și sănătatea oamenilor. Reamintim că acele două poduri sunt în stare avariată și reprezintă un risc iminent pentru circulația rutieră. Alte declarații ale primarului sunt un fals și nu corespund realității”, au reiterat reprezentanții MIDR.

Totodată, Petkov a declarat că aceasta „nu este singura încercare a autorităților de a-l suspenda din funcție”, relatând că se pregătește „o altă acțiune prin Centrul Național Anticorupție din cauza că primarul a refuzat să semneze un contract de muncă cu un candidat pentru conducerea unei întreprinderi municipale din cauza diplomei sale dubioase”.

De cealaltă parte, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, care este în proces de colectare a semnăturilor pentru înregistrarea candidaturii sale în cursa pentru fotoliul de președinte al R. Moldova, a declarat că este un „atac” al guvernării. „Încercarea guvernării de a-l suspenda pe primarul municipiului Bălți, Alexandr Petkov, în plină campanie electorală este un atac direct asupra candidatului desemnat al Partidul Nostru la funcția de șef al statului, Renato Usatîi”, a punctat acesta.