Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Prim-ministrul Recean „dă asigurări” că,…

Prim-ministrul Recean „dă asigurări” că, în sezonul rece, „moldovenii nu vor plăti tarife mai mari pentru gaz și lumină”

Sursa: Guvernul Republicii Moldova/Facebook

La începutul ședinței Guvernului de miercuri, 11 septembrie, prim-ministrul Dorin Recean a comentat unele zvonuri din spațiul public despre o presupusă scumpire a tarifelor la gaze naturale și electricitate, catalogând informațiile drept falsuri.

Acesta a spus că deși campania electorală încă nu a început oficial, „ca la comandă, a început un atac cu informații false”.

„Campania electorală încă nu a început, dar cu toții vedem cum spațiul public a fost invadat de informații false despre tarifele la gaz și energie electrică.

Nu cunoaștem ce va fi pe piața internațională în această iarnă, dar vreau să vă asigur că, în acest sezon de încălzire, moldovenii nu vor plăti tarife mai mari pentru gaz și lumină.

Iar pe cei care participă în campania electorală, îi îndemn să se concentreze pe proiectele lor de dezvoltare ale țării, decât să promoveze informații false”, a punctat prim-ministrul Dorin Recean.

Blocul politic Victorie, lansat de la Moscova de ex-deputatul fugar Ilan Șor, a anunțat recent pe rețelele de socializare că „deputații săi” au adresat o solicitare oficială premierului Dorin Recean pentru „a explica de ce se agravează situația securității energetice a Republicii Moldova”.

„Măsurile luate de autorități seamănă din ce în ce mai mult cu un sabotaj flagrant. Autoritățile nu sunt dispuse să ia în considerare opțiuni cu adevărat favorabile pentru achiziționarea de energie electrică ieftină.

Fuziunea cu sistemul energetic românesc, pe care guvernul o are în vedere, va priva Moldova de suveranitatea sa energetică. Vom deveni ostatici ai acestei „uniri”.

Sandu și gruparea ei de la PAS vor să bage mâna și mai adânc în buzunarele cetățenilor — să îi facă să plătească de câteva ori mai mult pentru energia electrică. Aceasta este exact ceea ce se va întâmpla după 20 octombrie.

Guvernul ar trebui să dea un răspuns, ce se va întâmpla cu grupurile social vulnerabile ale populației în cazul unei noi majorări a tarifelor? Cum vor plăti pensionarii, de exemplu, care și așa abia reușesc să se descurce, pentru lumină?

Tarifele pentru serviciile comunale sunt ridicate chiar și astăzi. Iar majorarea lor este o adevărată crimă împotriva oamenilor. Blocul „Victorie” propune o soluție: aceea de a stabili relații cu Transnistria și de a cumpăra energie electrică ieftină”, se arată într-o postare.

Consumatorii casnici achită în prezent 13,12 lei (cu TVA) pentru un metru cub de gaze. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, la începutul lunii mai 2024, prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz” în contextul obligației de serviciu public anumitor categorii de consumatori finali și pentru furnizarea de ultimă opțiune.