Prevederea legislativă care poate scoate concurenții electorali din cursă. Ce facem cu oamenii care semnează pentru doi candidați?
Pentru a fi înregistraţi în calitate de candidaţi la funcţia de Preşedinte al R. Moldova, toţi solicitanţii sunt obligaţi să prezinte la CEC listele de subscripţie, colectate de membrii grupurilor de iniţiativă, cu semnăturile a cel puţin 15 mii, dar nu mai mult 25 mii de susţinători cu drept de vot. O condiţie suplimentară pentru înregistrarea candidaţilor este ca semnăturile să provină din cel puţin o jumătate din unităţile administrativ-teritoriale (raioane şi municipii), câte cel puţin 600 de semnături în fiecare dintre acestea. Un alegător poate susţine, prin semnătură, doar un singur candidat (!), spune legea, care poate da mari bătăi de cap concurenților electorali.
Astfel, dacă se va stabili că cineva a semnat pentru doi candidați, va fi considerată valabilă doar semnătura celui care a adus primul la CEC listele cu semnături. Totodată, un candidat nu-și poate lua înapoi listele pentru a le completa, în cazul în care îi sunt anulate o parte din semnăturile adunate.
Cu alte cuvinte, dacă un candidat aduce la CEC maximum de semnături permis de lege, 25 de mii, iar 10001 semnături sunt declarate nevalabile pentru că acele persoane au semnat și pentru un alt concurent electoral, atunci candidatul respectiv nu este înregistrat în cursă, deși, aparent, ar putea să nu aibă nicio vină, pentru că nu cunoaște dacă acea persoană care a semnat pentru el, a semnat și pentru un alt candidat. Nu este exclusă nici intenția unor concurenți electorali sau a unor persoane să semneze dublu intenționat, doar ca un anumit concurent să nu fie înregistrat.
Listele de subscripţie urmează a fi depuse la CEC până la 29 septembrie 2016. După verificarea corectitudinii întocmirii listelor de subscripţie CEC decide înregistrarea candidaţilor până la 6 octombrie 2016. Odată înregistraţi, candidaţii se pot lansa în campania electorală, care se va încheia la 28 octombrie 2016.
Iurie Ciocan, membru CEC: „Colectorul trebuie să informeze orice semnatar despre drepturile și obligațiile lui. În cazul dat, este obligația colectorului, care semnează pe fiecare listă să anunțe că o persoană nu poate semna pentru doi candidați. El își asumă anumite responsabilități, semnând, că uite, a informat. Orice a doua semnătură este descalificată (!). Este evident că fiecare grup următor de inițiativă are o sarcină care e mai dificilă decât la cei care au fost primii. Cu asta suntem de acord toți, dar așa prevede legea”, zice Ciocan. L-am întrebat pe membrul CEC dacă este posibil ca unele persoane să semneze conștient pentru doi candidați, doar pentru ca cel care va depune al doilea listele la CEC să fie descalificat din cursă. „Eu nu aș vrea să mă expun asupra unor eventuale scenarii de rea voință. Eu pot să vă spun următoarele. Orice a doua semnătură depusă în susținerea unui alt concurent electoral va fi descalificată. Acea persoană nu poate fi sancționată, nu poate fi trasă la răspundere, dar pătimește rezultatul ei final. În lege e scris clar că, odată dosarul depus, el nu se mai restituie, iar informațiile de acolo nu pot fi rectificate sau modificate. Eu nu vreau să mă expun asupra eventualităților, pentru că dacă dăm frâu liber imaginației, scenarii pot fi și mult mai tenebre. Nu puteau fi prevenite asemenea lucruri. Vreau să vă spun că legiuitorul a îmbunătățit situația comparativ cu alegerile anterioare, pentru că atunci erau obligatorii 1000 de semnături din jumătate din unitățile administrativ teritoriale. Acum, legiuitorul a micșorat numărul până la 600. Ce trebuie să facă un candidat pentru a se asigura că un cetățean nu a semnat anterior pentru un alt candidat? Nu știu ce ar trebui să facă. Eu cred că buna credință este un element de bază”, explică Ciocan.
ZdG amintește că până astăzi, doar Marian Lupu, președintele PD a fost înregistrat în cursă. Alți trei lideri de partide, Mihai Ghimpu, Iurie Leancă și Andrei Năstase au depus listele cu semnături la CEC.