Directorul Promo-LEX, despre rezoluția „deputaților” din stânga Nistrului: „Moscova îi va folosi când va avea nevoie de carne de tun”
Autoritățile separatiste transnistrene cer „protecția” Moscovei. Circa 600 de așa-ziși deputați din stânga Nistrului au votat în unanimitate miercuri, 28 februarie, o rezoluție prin care se adresează secretarului general al ONU, negociatorilor formatului „5+2”, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Parlamentului European, Adunării interparlamentare a CSI, Comitetului Internațional al Crucii Roșii, dar și Federației Ruse.
Ce înseamnă acest apel și ce manipulări au fost lansate de către autoritățile separatiste de la tribuna principală a celui de-al VII-lea Congres de la Tiraspol, a relatat directorul executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole, pentru Ziarul de Gardă.
„O ipocrizie”
Directorul executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole, a declarat că s-a pus accent pe structura multietnică a regiunii: „De la tribuna centrală au fost discursuri în limba română, așa-zisa lor moldovenească, dar și în ucraineană – ceea ce este, din punctul meu de vedere, o ipocrizie. Acest lucru se întâmplă doar atunci când ei urmăresc anumite scopuri”.
„Vor să accentueze că regiunea este una multietnică și că toate etniile de acolo sunt «libere și fericite», ca în lagărul sovietic, amintind cât de fericite erau popoarele acolo”, explică Ion Manole.
Totodată, acesta a declarat că liderii separatiști s-au referit și la faptul că sunt peste 200 de mii de cetățeni ai Federației Ruse în stânga Nistrului, „dar «au uitat» să spună că și ei, acei peste 200 de mii, sunt cetățeni ai R. Moldova. Este o manipulare din partea lor”.
În context, expertul a menționat că nu există date care să arate câte persoane din regiune au cetățenia Federației Ruse: „Aceste cifre sunt doar în mâinile așa-ziselor autorități de la Tiraspol și de la Moscova”.
„Cetățenia a fost oferită practic gratis. Vedem că cei care au așteptat ani să primească cetățenia F. Ruse au primit-o când a început mobilizarea. Aceasta este practica și politica în Federația Rusă, să folosească oamenii atunci când au nevoie. Aceeași situație este și cu cetățenii din stânga Nistrului, Moscova îi va folosi când va avea nevoie de carne de tun sau în alte scopuri”, punctează Ion Manole.
Totodată, expertul a reperat în discursuri „elogierea pacificatorilor”, separatiștii prezentându-i drept „o misiune de succes”.
Intențiile regimului separatist de la Tiraspol
Prin rezoluția adoptată, regimul de la Tiraspol și-ar dori să amintească comunității internaționale „despre această presupusă entitate, pentru că, în ultimul timp, nu prea a mai fost pe buzele diplomaților și experților internaționali”, a spun Ion Manole.
„Apelul către Federația Rusă este interesant formulat, «protejarea regiunii», fără a menționa prin ce metodă vor ei să fie protejați, de ce și cine să fie protejați”, a reiterat acesta.
În opinia sa, „deputații” au avut intenția de a ruga Rusia să își continue livrările de gaze naturale,„pentru că li se termină resursele financiare și criza social-economică din regiune nu se datorează acțiunilor Chișinăului, impozitarea și taxele vamale. Încetarea livrărilor de gaze ar fi o problemă foarte serioasă pentru ei, căci nu și-ar permite să cumpere gaz la prețul de piață”.
Totodată, în spațiul public este discutat scenariul potrivit căruia „Rusia este convinsă că va câștiga războiul în Ucraina și pregătește terenul pentru ca următoarea țintă să fie regiunea transnistreană” – „un scenariu cu drept la viață”, a afirmat expertul: „Noi (R. Moldova, n. red) suntem cea mai vulnerabilă verigă din lanțul acesta. Cu siguranță nu va ezita F. Rusă să implice și alte țări, pentru că va avea interesul să distragă atenția occidentului care dorește foarte mult să ajute Ucraina. În acest caz, ar fi o problemă suplimentară, va complica suportul”.
„Noi trebuie să ne așteptăm, în primul rând, nu la o intervenție a trupelor ruse pe teritoriul R. Moldova, ele sunt prezente la Tiraspol și în toată toată regiunea, dar la o încercare de a destabiliza R. Moldova din interior. Eu sper că autoritățile lucrează, cunosc și fac tot posibilul ca evite un asemenea scenariu”, a conchis directorul Promo-LEX.
Rezoluția „congresului”
În cadrul adunării de la Tiraspol, „aleșii locali” din regiunea transnistreană au decis să adopte un apel către Consiliul și Duma de Stat a Federației Ruse cu rugămintea „de a proteja Transnistria” în fața „presiunii crescânde din partea Chișinăului”, ținând cont de faptul că peste 220 de mii de cetățeni ruși locuiesc în regiune, precum și având în vedere „experiența pozitivă a Rusiei de pacificator la Nistru și statutul său de garant și mediator în procesul de negocieri în problema transnistreană”, relatează Zona de Securitate.
Totodată, secretarului General al ONU i se va solicita să ia în considerare drepturile inalienabile ale „poporului transnistrean”, garantate de normele internaționale, „pentru a stopa încălcarea de către Chișinău a drepturilor și libertăților localnicilor din stânga Nistrului și pentru a preveni provocările ce conduc la escaladarea tensiunii”, punctează sursa citată.
Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) i se va solicita să influențeze administrația la Chișinău să revină la un „dialog adecvat în cadrul procesului de negocieri și pentru a asigura condiții în vederea soluționării civilizate a conflictului”.
Adunării Interparlamentare a CSI, „deputații” li se vor adresa cu solicitarea de a interveni în vederea „neadmiterii escaladării situației la Nistru”.
De la Parlamentul European, „aleșii locali” vor înainta solicitarea de a determina Chișinăul„ să înceteze presiunile și încălcarea drepturilor și libertăților transnistrenilor”.
De asemenea, va fi adoptat un apel către Comitetul Internațional al Crucii Roșii cu solicitarea de a garanta condiții pentru asigurarea drepturilor, intereselor și libertăților sociale și umanitare ale tuturor locuitorilor din stânga Nistrului.
Prezent la congres, șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a menționat că „par foarte amuzante” declarațiile unor oficiali moldoveni, potrivit cărora Moldova plătește pensii, indemnizații și salarii transnistrenilor.
„Aceasta este o minciună. Doar bugetul transnistrean face acest lucru. Noi ne îndeplinim obligațiile sociale. Noi asigurăm drepturile și libertățile cetățenilor noștri. Suntem în favoarea continuării procesului de negocieri. Și cel mai important – pentru pace în Transnistria”, a spus Vadim Krasnoselski.
Săptămâna trecută, opozantul Ghenadie Ciorba a declarat că în cadrul întâlnirii, auto-proclamatele autorități din stânga Nistrului ar urma să facă un apel către Kremlin pentru a accepta regiunea transnistreană în componența Federației Ruse.
Ulterior, pretinsele autorități de la Tiraspol au negat că în cadrul așa-numitului Congres al deputaților de toate nivelurile, programat pentru data de 28 februarie, ar urma să fie lansat un apel către Kremlin pentru a accepta regiunea transnistreană în componența Federației Ruse. Așa-zisa vicepreședintă a Consiliului Suprem, Galina Antiufeeva, i-a numit „provocatori” pe cei care au anunțat despre presupusa intenție a Tiraspolului.