Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președintele Consiliului European: „UE este…

Președintele Consiliului European: „UE este pregătită să intensifice parteneriatul strâns cu Chişinăul”

Președinta aleasă a R. Moldova, Maia Sandu, a avut marți o discuție telefonică cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, căruia i-a mulțumit pentru sprijinul imens acordat de Uniunea Europeană R. Moldova.

„Uniunea Europeană a fost mereu un prieten al R. Moldova și a susținut cetățenii noștri în dezideratul de a trăi în bunăstare și democrație. Am accentuat importanța inițierii unei colaborări imediate și strânse și am stabilit că vom avea o întrevedere în viitorul apropiat la Bruxelles”, spune Sandu.

Oficiala anunță că în cadrul apelului s-a discutat despre efectele pandemiei și modul în care poate fi atenuat impactul crizei, menționând că R. Moldova are nevoie de susținere din partea partenerilor săi pentru a ajuta cetățenii.

La rândul său, oficialul european a transmis că UE este pregătită să intensifice parteneriatul strâns cu Chişinăul.

„De asemenea, am reiterat prioritățile mele în calitate de Președinte, și anume îmbunătățirea și aprofundarea cooperării cu țările și instituțiile UE, lupta împotriva corupţiei şi consolidarea democrației. Preşedintele Consiliului European a reconfirmat susținerea UE în procesul de transformare democratică a R. Moldova în parcursul nostru european, menționând că Uniunea Europeană este pregătită să intensifice parteneriatul strâns cu Chişinăul”, mai spună Maia Sandu.

Curtea Constituțională a confirmat la 10 decembrie rezultatele alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie și a validat mandatul noului președinte al R. Moldova, Maia Sandu.

Ceremonia de inaugurarea a noului președinte ales al R. Moldova este planificată pentru data de 24 decembrie curent.

Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la funcţia de preşedinte, a obținut cele mai multe voturi în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, organizat la 16 noiembrie, și astfel este prima femeie președintă a R. Moldova.

Rezultatele finale arată că Maia Sandu a acumulat 57,72% dintre voturi, iar Igor Dodon – 42,28%.