Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președintele Consiliului European: „Trebuie să…

Președintele Consiliului European: „Trebuie să fim pregătiți – de ambele părți – pentru extinderea UE până în 2030”

Sursa: euneighbourseast.eu

Uniunea Europeană ar trebui să stabilească un „obiectiv clar” de „extindere până în 2030″, a declarat președintele Consiliului European (CE), Charles Michel, care a participat la Forumul strategic de la Bled, în Slovenia, la 28 august.

„Cred că trebuie să fim pregătiți – de ambele părți – să ne extindem până în 2030. Acest lucru înseamnă că următorul buget pe termen lung al UE va trebui să includă obiectivele noastre comune. Acest lucru este ambițios, dar necesar. Arată că suntem serioși”, a afirmat Charles Michel.

Potrivit președintelui CE, acest lucru va da un impuls transformator reformelor și va genera interes, investiții și o mai bună înțelegere între UE și viitoarele state membre.

„Este o perioadă oportună. Trebuie să acționăm în consecință. Acesta este motivul pentru care liderii UE vor discuta despre extindere la următoarele noastre reuniuni ale Consiliului European. Vom lua o decizie cu privire la deschiderea negocierilor cu Ucraina și R. Moldova. Și mă aștept, de asemenea, ca Bosnia și Herțegovina și Georgia să fie din nou pe agenda discuțiilor”, a sublinat Michel.

Cu toate acestea, președintele Consiliului UE a precizat că extinderea este și va rămâne un proces bazat pe merit.

„Aceasta înseamnă să ne asigurăm că sistemul judiciar joacă un rol independent. Și combaterea corupției și a crimei organizate. Înseamnă, de asemenea, să fie pregătiți din punct de vedere economic – în special prin adoptarea acquis-ului UE. Și să fie alături de noi în politica externă – mai important astăzi ca niciodată”, a mai spus oficialul european.

Forumul strategic de la Bled este o platformă globală pentru generarea de idei și schimbul de opinii cu privire la societatea contemporană și la viitorul acesteia. Acesta adună, din 2006, mai mulți lideri internaționali. Și președinta R. Moldova Maia Sandu a fost prezentă în acest an.

În luna iunie, s-a împlinit un an de când R. Moldova și Ucraina au obținut statutul de țări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană.

R. Moldova a îndeplinit trei din celei 9 recomandări formulate de Comisia Europeană, a subliniat comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, în discursul său după reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale care a avut loc joi, 22 iunie. Oficialul european a mai spus că în cazul Ucrainei au fost identificați 7 pași sau priorități în avizul Consiliului European din iunie, dintre care au fost finalizați deja 2 pași.