Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președintele CEC, Dorin Cimil, despre…

Președintele CEC, Dorin Cimil, despre cazul de la Editura „Universul”, unde au fost tipărite ziarele electorale ale lui Igor Dodon

Președintele Comisiei Electorale Centrale(CEC), Dorin Cimil, a oferit o reacție despre cazul de la Editura „Universul”, unde au fost tipărite ziarele ce conțin mesaje în favoarea candidatului susținut de socialiști la prezidențiale, Igor Dodon.

Dorin Cimil

„Noi avem patru sesizări depuse pe acest aspect, precum și pe alte aspecte legate de finanțarea sau de raportarea financiară a concurenților electorali. Am dispus ca persoanele vizate să prezinte referințe și probe în aceste sesizări. Totodată, am solicitat probe de la Poliție, să ne dea constatările pe care le-a făcut la fața locului.

Comisia Electorală Centrală a sesizat și Ministerul Economiei și Infrastructurii, care să demareze o anchetă, și să prezinte informații de la cele două tipografii care sunt vizate în sesizări. Vom aduna toate actele și sperăm să analizăm mâine sau cel târziu în ziua de sâmbătă aceste sesizări. În cazul în care se vor depista încălcări, urmează aplicarea prevederilor codului legal care prevăd avertismetul, cererea privind excluderea din cursa electorală, dar și alte sancțiuni conform articolelor 74-75 din Codul Electoral”
, a declarat Cimil pentru Ziarul de Gardă.

Mai multe microbuze pline cu ziare tipărite în favoarea candidatului independent, susținut public de PSRM, Igor Dodon au fost surprinse miercuri dimineață, 11 noiembrie, în apropiere de Editura „Universul”, care este o tipografie de stat, iar în ziare se raportează o tipografie privată. Potrivit președintelui Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, în această noapte mai multe microbuze pline cu ziare s-au îndreptat spre toate localitățile din R. Moldova.

Echipa candidatului Igor Dodon a fost prinsă în flagrant cum tipărește ziare de campanie la Editura „Universul”, care aparține 100% statului. Și aceste servicii nu sunt declarate în rapoartele financiare depuse la CEC. Pe de altă parte, aici este o utilizare obraznică a resurselor administrative (resurselor statului) în favoarea lui Igor Dodon”, a declarat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, prezent ieri la Tipografie.

De menționat că joi, 12 noiembrie, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a depus la CEC o cerere privind excluderea lui Igor Dodon din alegerile prezidențiale.

Renato Usatîi acuză că Igor Dodon ar fi tipărit peste 2 milioane de ziare, iar cheltuielile pentru aceste servicii nu au fost incluse în rapoartele financiare depuse la CEC, ceea ce reprezintă o încălcare a legislației.

Miercuri, reprezentantul cu drept de vot consultativ al concurentului electoral Maia Sandu în Comisia Electorală Centrală (CEC), Olesea Stamate, a expediat o sesizare în adresa Comisiei, solicitând sancționarea candidatului susținut de PSRM în alegerile prezidențiale, Igor Dodon, pentru nedeclararea cheltuielilor pentru publicarea materialelor electorale.