Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președinta Sandu anunță că a…

Președinta Sandu anunță că a solicitat Guvernului să aprobe, de urgență, o Hotărâre prin care să interzică exportul de grâu

Sursa foto: bila-tsercva.all.biz

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, susține că a solicitat Guvernului luni, 29 martie, să aprobe de urgență o Hotărâre de Guvern prin care să impună restricții temporare la exportul grâului de proveniență din rezervele de stat. Anunțul despre solicitara făcută către Guvern a fost făcut de șefa statului printr-o postare pe Facebook.

În postare, președinta R. Moldova menționează că solicitarea vine în contextul „informațiilor apărute în public cu privire la riscul exportului de grâu din rezervele de stat în an de secetă”.

„Solicit Guvernului să aprobe de urgență o Hotărâre de Guvern prin care să impună restricții temporare la exportul grâului de proveniență din rezervele de stat. În contextul informațiilor apărute în public cu privire la riscul exportului de grâu din rezervele de stat în an de secetă, cer Guvernului să acționeze imediat în scopul asigurării securității alimentare a țării. De asemenea, voi sesiza Procuratura Generală în legătură cu potențiale cazuri de implicare a instituțiilor statului în vânzarea rezervelor de stat cu prejudicii aduse țării și cetățenilor.În timp de criză, când economia a fost slăbită de pandemie, iar agricultorii au fost afectați de secetă, statul trebuie să gestioneze corect riscurile alimentare și să garanteze aprovizionarea suficientă cu produse alimentare la nivel național”, menționează Maia Sandu în meajul postat pe Facebook.

Pe perioada anului 2020 fermierii moldoveni s-au confruntat cu condiții severe de secetă, fapt care, spun ei, i-a lăsat fără cea mai mare parte din recolta preconizată.

În anul 2020, în urma evaluării suprafețelor agricole din țară, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) prognoza o recoltă de grâu de până la 600 mii de tone.