Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președinta Maia Sandu, după ce…

Președinta Maia Sandu, după ce Șor și Plahotniuc au fost incluși pe lista de sancțiuni a Marii Britanii: „Le mulțumesc tuturor partenerilor noștri externi pentru cooperare și sprijin în lupta noastră cu corupții”

„Le mulțumesc tuturor partenerilor noștri externi pentru cooperare și sprijin în lupta noastră cu corupții care ne-au prejudiciat statul și cetățenii”, este reacția președintei R. Moldova, Maia Sandu, după ce Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, ambii cercetați în dosarul „frauda bancară” și sancționați anterior de SUA, au fost incluși pe lista de sancțiuni a Marii Britanii.

„Lațul se strânge pentru fugarii corupți din R. Moldova. Astăzi, Ministrul de Externe britanic a făcut publică o listă ce vizează 30 de indivizi din întreaga lume, care au comis abuzuri grave. Pe această listă sunt incluși Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, ca persone implicate în acte grave de corupție și finanțare ilegală. Toate activele în proprietatea acestor indivizi, aflate pe teritoriul Regatului Unit și teritoriile care-i aparțin, vor fi blocate și le va fi interzis accesul în această țară.

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord se alătură, astfel, țărilor care sprijină eforturile noastre anticorupție. Suntem recunoscători pentru această decizie, anunțată chiar de Ziua internațională împotriva corupției. Le mulțumesc tuturor partenerilor noștri externi pentru cooperare și sprijin în lupta noastră cu corupții care ne-au prejudiciat statul și cetățenii”, a declarat șefa statului într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Guvernul Marii Britanii a anunțat vineri, 9 decembrie 2022, o listă de sancțiuni care vizează 30 de personalități politice corupte și violatori ai drepturilor omului din întreaga lume, potrivit unui comunicat al Guvernului britanic.

Pe listă se regăsesc liderul Partidului Șor, deputatul fugar Ilan Șor, condamnat în 2017 la șapte ani şi șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în căutare internațională, precum și fostul lider al Partidului Democrat din R. Moldova (PDM), Vlad Plahontiuc, dat în căutare internațională și sancționat anterior de SUA pentru acte de corupție. Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor sunt cercetați în dosarul „frauda bancară”.

Potrivit Ambasadei Marii Britanii în R. Moldova, toate bunurile deținute de Plahotniuc sau Șor în Marea Britanie, sau în oricare dintre teritoriile de peste mări ale Marii Britanii precum Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi înghețate: „Cetățenilor Marii Britanii li se va interzice toate tranzacțiile economice cu oricare dintre persoanele sancționate cărora li se refuză intrarea în Marea Britanie”.

Decizia Guvernului britanic vine la trei zile după ce președinta R. Moldova, Maia Sandu, a solicitat, în cadrul Conferinței Internaționale Anticorupție 2022, țărilor democratice să nu mai adăpostească „criminali fugari și bunuri furate din alte state”.

Tot vineri, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat despre elaborarea așa-numitului proiect al Legii Magnitsky Moldova, care prevede printre altele, că statul va putea prelua administrarea bunurilor persoanelor incluse în lista sancțiunilor și a persoanelor afiliate acestora.