Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președinta Maia Sandu a avut…

Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski: „Moldova se bucură astăzi de pace datorită curajului poporului ucrainean”

Sursa: Maia Sandu/Facebook

În timpul vizitei sale de lucru în Grecia, șefa statului a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. Oficialii au vorbit despre tranzitul de grâne ucrainene pe teritoriul R. Moldova, despre ultimele evoluții de pe front și despre parcursul european a celor două state candidate la aderarea la UE, potrivit Președinției.

Președintele Ucrainei a afirmat că Ucraina și R. Moldova lucrează împreună pe calea aderării la UE.

„În această săptămână, când R. Moldova și Ucraina își marchează Ziua Independenței, am vorbit despre cât de importante sunt pacea și libertatea pentru țările noastre. În pofida situației regionale dramatice, ambele țări fac reforme complicate și pași concreți ca să accelereze inițierea negocierilor de aderare la UE”, a subliniat președinta Maia Sandu. 

La fel, șefa statului a vorbit cu omologul său de la Kiev și despre cel de-al treilea summit al Platformei Crimeea la nivel de șefi de stat și de guvern, care va avea loc miercuri, 23 august. R. Moldova va fi reprezentată la acest eveniment internațional de prim-ministrul Dorin Recean.

„Moldova se bucură astăzi de pace datorită curajului poporului ucrainean. Moldova este alături de Ucraina, alături de ucrainenii care luptă pentru a-și apăra pământul și dreptul de a-și decide propriul viitor”, a mai spus președinta.

Volodimir Zelenski a transmis după întâlnire că au discutat despre parteneriatul bilateral și despre eforturile comune de a contracara politicile agresive și amenințările hibride ale Rusiei.

„Am discutat, de asemenea, despre rutele alternative de export de cereale”, a mai menționat Zelenski.

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit luni, 21 august, la Atena, cu mai mulți oficiali europeni. Potrivit Președinției, summitul a oferit o platformă de discuții despre procesul de extindere al UE. Printre lideri se numără președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel și președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski.

La invitația premierului grec, Kyriákos Mitsotákis, alături de șefi ai statelor Balcanilor de vest, Bulgaria, Croația, România, Ucraina și liderii Uniunii Europene, președinta a discutat despre parcursul european al R. Moldova. 

„Am vorbit despre faptul că aderarea Moldovei la UE este o investiție în democrația noastră și în securitatea regională. Autoritățile de la Chișinău sunt ferm angajate să realizeze reformele care ne vor permite să creăm condiții de viață europene la noi acasă”, a menționat șefa statului.  

Pe agenda bilaterală, șefa statului a avut întâlniri cu prim-ministrul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovachevski, cu premierul bulgar, Nikolai Denkov și cu prim-ministrul croat, Andrej Plenković.