Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Președinta Sandu a anunțat că…

Președinta Sandu a anunțat că va dona premiul de 30 de mii de euro: „Au fost și alte premii, doar că atunci nu era an electoral”

Sursa foto: Preșidenția

Șefa statului Maia Sandu a declarat că nu a primit încă premiul bănesc în valoare de 30 000 de euro, care însoțea distincția „Timişoara pentru Valori Europene”. Ea a declarat însă că dat fiind avizul pozitiv al Centrului Național Anticorupție (CNA), aceștia ar urma să fie primiți, iar ulterior, donați. Șefa statului a amintit că a primit și alte premii, doar că atunci nu au fost asemenea discuții în spațiul public. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni televizate la Moldova 1, joi, 8 februarie.

Întrebată despre distincția de la Timișoara, șefa statului a declarat că este un premiu oferit pentru valori europene, de către un juriu format din „oameni respectați”: „Eu îi respect și de aceea am acceptat acest premiu. Banii nu au ajuns. (…) Va fi făcută o donație către o organizație de caritate sau o organizație a unei categorii sociale sau alteia de cetățeni, o să anunțăm unde merg acești bani. Până când, banii sunt în continuare la Timișoara”.

Există un răspuns de la CNA care spune că este permis de lege să se accepte un premiu. Nu suntem noi primii și nu suntem noi ultimii. Apropo, nu este primul premiu pe care eu îl primesc. A mai fost un premiu, acum doi ani, oferit de o organizație din Norvegia și a fost donat pentru o organizație se ocupă de problemele de sănătate ale copiilor. Au mai fost și altele, nu este o problemă de legalitate. Am anunțat public și atunci, doar că atunci nu era an electoral și Federația Rusă nu era interesată de această temă. Banii sunt la Timișoara, dar aici acuzațiile curg gârlă”, a punctat Maia Sandu.

Totodată, șefa statului a explicat că discuția a fost pornită de reprezentanta Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, „și e clar că a încercat să ponească un val de denigrare”.

S-au găsit slujitori ai Kremlinului și aici care au preluat cu plăcere această discuție. Nu este un lucru ilegal, în momentul în care banii vor ajunge aici, o să spun și cine sunt beneficiarii”, a reiterat Maia Sandu.

Ministerul rus de Externe a publicat, pe 17 ianuarie, o reacția la premiul Maiei Sandu, numind suma de 30 000 de euro „primă pentru promovarea tuturor acestor pretinse „valori” europene”.

„Timişoara pentru Valori Europene”

Pe 13 ianuarie, Maia Sandu s-a aflat în România, unde a primit premiul „Timişoara pentru Valori Europene”, recompensat cu 30 000 de euro.

Distincția „Timişoara pentru Valori Europene” a fost înfiinţat anul acesta printr-o unanimă Hotărâre a Consiliul local. Premiul onorează personalităţi recunoscute pe plan internaţional care promovează sau apără valorile europene în interiorul şi în afara Uniunii Europene. Cei 30 000 euro sunt din contribuţiile unor companii timişorene.

În juriu au fost:

  • Scriitorul român Mircea Cărtărescu;
  • Judecătoarea Curţii Penale Internaţionale de la Haga, Iulia Motoc;
  • Directorul muzical al Orchestrei Naţionale a Franţei, Cristian Măcelaru;
  • Delegata permanentă a României pe lângă UNESCO, Simona Miculescu;
  • Regizoarea şi scenarista Anca Miruna Lăzărescu;
  • Scriitoarea Adriana Babeţi (Timişoara);
  • Primarul Timişoarei Dominic Fritz

Membrii juriului și-au argumentat decizia, spunând: „Vocea europeană a Maiei Sandu reuşeşte să se audă clar şi tare atât acasă cât şi în toate capitalele internaţionale. A iniţiat un amplu proces de reformă şi de promovare diplomatică prin care a obţinut încrederea partenerilor europeni dar nu numai, că R. Moldova se află pe parcurs ireversibil spre Uniunea Europeană”.