Președinta aleasă a R. Moldova, Maia Sandu, a prezentat principalele priorități după ce va prelua mandatul
Președinta aleasă a R. Moldova, Maia Sandu, a prezentat principalele priorități după ce va prelua mandatul după 24 decembrie. Astfel, una dintre priorități este planificarea unei politici externe pozitivă și benefică cetățenilor pentru a scoate țara din izolarea internațională.
„Dragi cetățeni, vă îndemn să aveți grijă de dvs și de familiile dvs. Știu ca ați obosit și această situație legată de COVID este apăsătoare, dar răul cel mare încă nu a trecut. Vă rog să purtăm masca de dragul tuturor. Vă rog să amânați petrecerile și alte evenimente pentru mai tîrziu. Doar în așa putem sa depășim această perioadă dificilă. În aceste zile ne confruntăm cu ft multe probleme. Situația este urâtă si proastă în cam toate domeniile. Țara a fost izolată din cauza autorităților care gestionează pandemia”, a declarat Maia Sandu.
Președinta aleasă a R. Moldova, Maia Sandu susține că în perioada imediat următoare se va axa pe următoarele priorități:
- Va duce o politică externă poztivă pentru a scoate țara din izolare internațională.
„În mai puțin de două săptămâni am scos politica noastră externă din comă. În perioada campaniei electorale am pledat pentru o politică externă poitivă, deschisă și activă în care R. Moldova să se comporte cu demnitate în plan internațional, iar țara noastră să fie tratată cu respect așa cum merită cetățenii țării noastre. Am început să refacem relațiile cu România și cu Ucraina. Chiar luni, după alegeri, am avut convorbiri telefonice cu președintele Iohannis și cu președintele Zelenski. Am primit felicitări și susținere din partea țărilor europene. Vreau să trasnformăm Moldova într-un stat european și să avem relații foarte bune, respectuase și demne cu toți partenenrii externi”, a susținut Sandu. - Se va asigura ca bugetul stabilit pentru anul 2021 va dispune de resurse suficiente.
„Sistemul de sănătate este extenuat la maxim, spitalele sunt arhipline, nu dispun de suficiente echipamente și medicamente. Pacienții cu COVID dar și cu alte maladii nu dispun de acces la servicii medicale. Solicit Guvernului la pregătirea bugetului pentru sănătate pentru anul 2021 să inclusdă o asigurare mai bună a sistemului sanitar cu toate cele necesare. Totodată, cer autorităților să ofere gratuitate absolută tratamentului pentru pacienții COVID din contul asigurărilor medicale. Mai cer ca cele 240 de paturi din spitalul de la Vorniceni să fie utilizate pentru tratarea pacienților cu Covid-19. Solicit ca politica fiscală și bugetul de stat pentru anul 2021 să inculdă ajutor real pentru agenții economici”, a menționat președinta aleasă. - Va întreprinde acțiuni ferme pentru combaterea corupției.
„Corupția este un pericol pentru securitatea națională. Lupta împotriva corupției și reforma justiției este cel mai important lucru în planul meu imediat. În acest sens voi aproba o nouă componență a Consiliului Supre de Securitate și voi reseta modul de organizare și funcționare a instituției. Cele mai răsunătoare dosare vor fi puse în discuții: Furtul miliardului, Laundromat-ul, concesionarea aeroportului, finanțarea ilegală a partidelor(cazul Bahamas)”, a mai declarat Maia Sandu.
Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la funcţia de preşedinte, a obținut cele mai multe voturi în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, organizat la 16 noiembrie, urmând să fie prima femeie președintă a R. Moldova.
Rezultatele arată că Maia Sandu a acumulat 57,75% dintre voturi, iar Igor Dodon – 42,25%.