Presa internațională, despre rezultatele alegerilor prezidențiale din R. Moldova: „Înfrângerea lui Igor Dodon este rușinoasă pentru Kremlin”
Presa din întreaga lume relatează pe larg despre rezultatele alegerilor prezidențiale din R. Moldova. România, Franța, Marea Britanie, Germania notează în acest sens că alegerile pot fi interpretate ca un referendum pe direcția țării: un câmp de luptă între Rusia și Occident.
„Maia Sandu, candidata proeuropeană, a câștigat la un scor categoric alegerile prezidențiale din R. Moldova, potrivit rezultatelor oficiale, comunicate de Comisia Electorală Centrală. Ea devine astfel prima femeie președinte din R. Moldova și va avea de înfruntat un parlament cu o majoritate ostilă, ceea ce îi face pe mulți comentatori să creadă că e posibil să fie declanșate în următoarea perioadă alegeri parlamentare anticipate”, notează Digi 24.
Totodată, Digi 24 menționează că aceste alegeri prezidențiale au fost marcate, în ciuda pandemiei, de o mobilizare destul de bună a electoratului la vot, fiind mai ridicată decât în primul tur de scrutin. Aceeași sursă mai scrie că votul din diaspora a atins cote rar întâlnite.
„Candidata opoziției, Maia Sandu, a câștigat alegerile prezidențiale din R. Moldova, învingându-l pe Igor Dodon, candidatul care se orientează spre o politică Pro Moscova” a scris agenția de presă Reuters.
France 24 notează că victoria Maiei Sandu a fost condiționată în mare parte de votul din diaspora.
„Sondajele publicate înaintea votului de duminică i-au arătat pe cei doi candidați într-o cursă strânsă care ar putea fi decisă de diaspora, despre care presa locală a raportat că s-a prezentat în număr mare. Peste 200.000 de moldoveni care locuiesc în străinătate au votat până seara târziu, comparativ cu 150.000 în primul tur”.
La rândul său, Euronews notează că, Maia Sandu, candidata proeuropeană, l-a învins pe contracandidatul său, Igor Dodon, pentru funcția de președinte al R. Moldova. Euronews mai scrie că, din cauza unui segment de presă puternic politizată „în ultimele luni, Dodon a fost favoritul la funcția de președinte”. Asta pentru că majoritatea canalelor TV și a știrilor sunt controlate de partidele Pro Moscova.
„În ultimele luni, Dodon a fost favoritul la funcția de președinte din cauza presei puternic politizate din Moldova, majoritatea canalelor TV și a știrilor fiind controlate de partidele Pro Moscova. Se aștepta ca minoritatea de limbă rusă a Moldovei să voteze masiv pentru Dodon”.
În cadrul unei analize BBC, se menționează că „potrivit rezultatelor preliminare, Maia Sandu a obținut o victorie emfatică” și că aceste alegeri prezidențiale vor stabili cursul țării: spre Est sau spre Vest. BBC notează că „înfrângerea lui Igor Dodon este rușinoasă pentru Kremlin: președintele Vladimir Putin l-a susținut în mod deschis în această cursă”. Aceeași sursă mai scrie că rezultatul alegerilor prezidențiale se datorează mobilizării fără precedent a diasporei.
Deutsche Welle informează că „Maia Sandu a câștigat repriza prezidențială a Moldovei cu 57 % din voturi” și că este în favoarea unor legături mai strânse cu Uniunea Europeană. De asemenea, Deutsche Welle notează că „Moldova se află sub privirea atentă a Rusiei, care dorește ca fosta națiune sovietică să rămână în sfera sa de influență într-un moment în care mai multe guverne aliniate la Kremlin sunt agitate de tulburări politice”.
De asemenea, Al Jazeera notează că Occidentul și Rusia luptă pentru influență în R. Moldova și că Moldova „este una dintre cele mai sărace națiuni din Europa care a suferit o recesiune economică puternică în timpul pandemiei COVID-19”.
Pe 15 noiembrie, în R. Moldova a avut loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.
Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate(PAS), Maia Sandu, a câștigat detașat turul II al alegerilor prezidențiale din R. Moldova. Rezultatele finale prezentate de Comisia Electorală Centrală(CEC) arată că Maia Sandu l-a învins pe Igor Dodon cu o diferență de peste 250 de mii de voturi.
CEC a făcut publice rezultatele finale după prelucrarea tuturor proceselor verbale. Astfel, în turul II, Maia Sandu a acumulat peste 943 de mii de voturi, echivalentul la 57.75%, în timp ce pentru Igor Dodon și-au dat votul puțin peste 690 de mii de alegători (42.25%).
Respectiv, pentru lidera PAS au votat cu 250 de mii de persoane mai mult decât pentru Igor Dodon.