Premierul explică decizia de a-i obliga pe moldovenii reveniți acasă să cumpere poliță: „Nu e discriminare”
„Nu este vorba despre o discriminare sau invenție, ci despre aplicarea legii”, a declarat premierul R. Moldova, Ion Chicu, în cadrul ediției speciale din 1 aprilie de la TV8, menționând că procurarea poliței de asigurare medicală este obligatorie și cetățenii trebuie să se conformeze.
Întrebat de ce a fost decis ca moldovenii care revin acasă să fie obligați să procure polița, el a făcut trimitere la prevederile Legii nr. 1593 cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.
„Sistemul medical este finanțat aproape exclusiv din primele de asigurări pe care le achităm noi, cetățenii, și transferurile de la bugetul de stat pentru acele categorii de cetățeni asigurate de stat: copii, studenți, persoane cu dizabilități și pensionari. Pe ei statul îi plătește, restul – toți cetățenii apți de muncă – în cazul când ești angajat oficial, contribuția de 9% o achită angajatorul, iar dacă nu – ești obligat, conform art. 22 din această lege, până la 31 martie a fiecărui an să procuri polița. Art. 30 a aceleiași legi stabilește că dacă nu ai achitat până la 31 martie, plătești 0,1% penalitate pentru fiecare zi de întârziere, iar art. 31 stabilește și sancțiuni administrative și penale. Nu este vorba despre o discrimanre sau invenție, ci despre aplicarea legii. Asigurarea medicală are caracter obligatoriu în R. Moldova, ca și asigurarea automobilului”, a afirmat acesta.
Cât despre faptul că unii cetățeni ar putea refuza să achite din motiv că nu beneficiază de serviciile medicale de stat, el a menționat că „este principiul solidarității și asigurării, indiferent dacă tu vei fi deservit de sistemul medical, trebuie să procuri”.
„Tu poți să nu te duci 10 ani, dar te duci al 11-lea și îți face o operație chirurgicală care costă 100.000 sau mai mult. Că are deficiențe sistemul medical, că nu tot timpul se oferă serviciile respective – aceasta nu înseamnă că noi nu trebuie să procurăm polițele altfel, nu vă supărați, dar medicul de la „Toma Ciorbă” nu are salariu, echipament. Noi toți suntem egali în fața statului și trebuie să avem până la 31 martie poliță de asigurare. În alt caz, sistemul medical intră în colaps. În R. Moldova sunt persoane care au cu mult mai multe dificultăți decât persoanele care au plecat. Suntem obligați, este legea respectivă și trebuie să o executăm”, a conchis Chicu.
Conform Dispoziției nr. 10 a Comisiei pentru Situații Excepționale, „începând cu 1 aprilie 2020, în perioada stării de urgență, cetățenii R. Moldova și străinii cu permis de ședere pe teritoriul R. Moldova, care intenționează să traverseze frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova și nu dețin statut de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, vor achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă. Persoanele ce intenționează să traverseze frontiera de stat pe cale aeriană pe sensul de intrare în R. Moldova vor achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală, în sumă fixă, inclusiv prin intermediul sistemului guvernamental Mpay. Persoanele ce traversează frontiera de stat pe cale terestră pe sensul de intrare în R. Moldova, vor completa și semna, în mod obligatoriu, Declarația pe propria răspundere privind obligația achitării în termen de 72 ore a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2020”.
Parlamentul R. Moldova a declarat stare de urgență pentru perioada 17 martie – 15 mai.