Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Premierul Dorin Recean și trei…

Premierul Dorin Recean și trei miniștri vor efectua o vizită în Ucraina, unde vor reprezenta R. Moldova la summitul „Platforma Crimeea”

Sursa: gov.md

Prim-ministrul Dorin Recean va reprezenta R. Moldova la cel de-al treilea summit al „Platformei Crimeea”, care se va desfășura în Ucraina, pe data de 23 august, anunță Guvernul într-un comunicat de presă.

În deplasarea sa în țara vecină, premierul va fi însoţit de vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Victor Parlicov, ministru al Energiei, Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, și Ruslan Bolbocean, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Agenda vizitei în Ucraina mai prevede discuții cu omologii ucraineni și subiecte ce ţin de fortificarea dialogului bilateral moldo-ucrainean.

În cadrul summit-ului din 2022, președinta Maia Sandu a transmis, în discursul pe care l-a ținut în format online, că „R. Moldova va continua să acorde protecție refugiaților ucraineni care și-au părăsit țara din cauza atacului militar pe care îl desfășoară Federația Rusă pe teritoriul Ucrainei de aproape jumătate de an”.

În același timp, președinta a reiterat „sprijinul de neclintit al R. Moldova pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în limitele frontierelor recunoscute internațional, inclusiv Crimeea”.

„Am primit și vom continua să primim cu brațele deschise ucrainenii care au fost nevoiți să-și părăsească casele. Vom continua să oferim asistență umanitară și vom ajuta oamenii care au nevoie de protecție și adăpost”, a declarat Maia Sandu atunci.

„Platforma Crimeea” este un nou format internațional de consultare și coordonare creat pentru a dezvolta inițiativa înaintată de președintele Ucrainei și care vizează îmbunătățirea răspunsului internațional la ocupația Crimeei, „răspunzând la amenințările crescânde la adresa securității, sporind presiunea internațională asupra Kremlinului, prevenind noi încălcări ale drepturilor și protejând victimele regimului de ocupație, precum și atingerea obiectivului principal – deocuparea Crimeei și revenirea acesteia sub conducerea Ucrainei”, potrivit organizatorilor.