Politicieni cu aspiraţii la Peşedinţie
Curtea Constituţională a decis, la 4 martie 2016, că următorul preşedinte al R. Moldova trebuie ales de popor, prin vot direct. Conform prevederilor actuale ale Constituţiei, „poate fi ales Preşedinte al R. Moldova cetăţeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniţi, a locuit sau locuieşte permanent pe teritoriul R. Moldova nu mai puţin de 10 ani şi posedă limba de stat”. Majoritatea liderilor partidelor politice din R. Moldova întrunesc aceste condiţii.
Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat că este gata să candideze la funcţia de preşedinte al R. Moldova, în cazul în care va avea susţinerea partidului, iar partenerii externi vor aviza modificările consituţionale.
„Eu sunt pregătit să candidez la Preşedinţie, în cazul în care Partidul va lua această decizie. Decizia finală va fi luată de Consiliul republican. Mai întâi, trebuie o evaluare a partenerilor externi că procedura este legală. Nu vrem ca alegerile să aibă loc, iar în situaţia în care va câştiga candidatul opoziţiei, procedura să fie declarată ilegală. Dacă se va constata că e totul legal, eu sunt pregătit să candidez”, a subliniat Igor Dodon.
Potrivit liderului PSRM, alegerile prezidenţiale ar trebui să aibă loc la sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie 2016.
Disponibilitatea de a candida la funcţia de şef al statului și-a exprimat-o şi Maia Sandu, fostă ministră a Educaţiei, lidera mişcării Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS).
„Eu sunt gata să candidez, aşa cum am anunţat anterior. Când spuneam, acum câteva luni, că voi candida la funcţia de preşedinte, nu aveam partid. Acum nu sunt independentă politic şi trebuie să mă consult cu echipa”, a declarat Maia Sandu.
Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a declarat anterior că decizia de a participa în cursa electorală pentru alegerea preşedintelui urmează a fi discutată în cadrul partidului, ulterior va fi stabilită candidatura. În acelaşi timp, acesta nu a negat că ar putea personal pretinde la un al treilea mandat.
Andrei Năstase, liderul Platformei „Demnitate şi Adevăr”, a menţionat că este prematur de a vorbi despre înscrierea în cursa electorală.
„Este prematur să spun dacă voi participa sau dacă voi fi candidatul unei drepte consolidate. Noi vom consulta şi Forumul Civic, Consiliul Marii Adunări Naţionale, Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” pentru a vedea cine este persoana cea mai îndreptăţită să candideze în acest proces, sperăm unul echitabil”.
Întrebat dacă PPEM va înainta un candidat la funcţia de preşedinte, Iurie Leancă a menţionat că este prematur să discute despre acest subicet, dar „va avea o atitudine activă în acest scrutin”. Pentru a lua o decizie finală, PPEM va convoca şedința Consiliului Naţional Politic al partidului.
Potrivit sondajelor, preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, se bucură de cea mai mare încredere a populaţiei. Acesta, însă, nu va putea candida la fotoliul de preşedinte, deoarece nu întruneşte criteriul vârstei.
PD, PL şi PLDM nu au anunţat deocamdată vreun potenţial candidat la Preşedinţie. Presa scrie, însă, că PD i-ar putea înainta pe Marian Lupu, Andrian Candu sau Vladimir Plahotniuc.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a declarat că scrutinul prezidenţial ar putea avea loc în toamna acestui an. Între timp, parlamentarii urmează să modifice Legea cu privire la procedura de alegere a preşedintelui Moldovei şi Codul Electoral. Mandatul lui Nicolae Timofti expiră la 23 martie curent.