Platforma DA cere convocarea ședinței Parlamentului până luni: „Mai avem oleacă de răbdare”
Fracțiune Platforma Demnitate și Adevăr solicită ca vineri, 18 decembrie, să fie convocat Biroul permanent al Parlamentului, în vederea stabilirii următoarei ședințe a Legislativului. Solicitarea vine pentru a revizui legea bugetului de stat pentru anul 2021, votată miercuri noaptea de deputații PSRM și cei ai platformei „Pentru Moldova”, din care face parte și fracțiunea Partidului Șor.
Vicepreședintele Parlamentului, deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, cere deputaților să convocare Biroul Parlamentului, iar cel târziu luni, 21 decembrie, să aibă loc ședința Legislativului, în care să se revizuiască legea bugetului de stat, cu includerea sumei exacte pentru compensarea agricultorilor.
„Am văzut cât de harnici pot și socialiștii și cei de la Partidul Șor, că pot lucra și noaptea. Ședința Biroului trebuie convocată vineri, nu luni. Considerăm că luni este prea târziu. Dacă este necesar, vom depune solicitare. Așteptăm până mâine dimineață să fie convocat Biroul permanent, astfel încât sâmbătă, duminică sau cel târziu luni să avem ședința plenară a Parlamentului în care să votăm în lectură finală legea bugetului cu indicarea sumei pentru compensații pentru agricultori”, a spus Alexandru Slusari.
Deputatul și-a exprimat speranța că atât agricultorii, cât și reprezentanții opoziției au fost auziți.
Slusari mai spune că deputații vor discuta și vineri cu fermierii și a rugat poliția să să nu îi provoace pe agricultori.
„Noi le-am solicitat fermierilor să fie calmi. Mai avem oleacă de răbdare și chemăm la responsabilitate maximă”, a mai spus Alexandru Slusari.
Vineri noaptea, legea bugetului de stat pentru anul 2021 a fost votat în lectura a doua, cu 56 de voturi.
În urma examinării tuturor amendamentelor, deputații au aprobat veniturile bugetului de stat la nivelul de 41,415 miliarde de lei, în creștere cu 4,2 miliarde lei (11,3%) față de bugetul de stat aprobat pentru anul 2020. Majorarea veniturilor se datorează sporirii încasărilor din impozite și taxe și intrărilor de granturi.
Cheltuielile bugetului de stat reprezintă, conform proiectului, 55,399 miliarde de lei, înregistrând o creștere cu 2,2 miliarde de lei (4,1%) față de bugetul de stat aprobat în 2020. Cheltuielile bugetului de stat sunt determinate de obiectivele Politicii bugetare pe termen mediu.
Soldul (deficitul) bugetar se estimează la 13,984 miliarde de lei. Sursele de finanțare a deficitului vor constitui atât cele interne (procurarea cotei părți în capitalul social, mijloace din vânzarea proprietății publice de stat și a activelor băncilor aflate în procedură de lichidare, emisiuni și răscumpărarea valorilor mobiliare de stat, etc.), cât și surse externe.