Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Peste 41 de mii de…

Peste 41 de mii de cetățeni ai României au votat în R. Moldova, până la ora 17:00, pentru Parlamentul European

Foto: Ambasada României în R. Moldova
Foto: Ambasada României în R. Moldova

Peste 41 de mii de cetățeni ai R. Moldova care dețin și cetățenia română au votat până la ora 17:00 la alegerile pentru Parlamentul European.

Acesta este în continuare cel mai mare număr de alegători de peste hotarele României, după cum arată datele Autorității Electorale Permanente.

De asemenea, peste 16 mii de cetățeni ai României au votat în Marea Britanie, un număr similar cu cel al alegătorilor români din Germania. Peste 15 mii de cetățeni ai României au votat în Italia și peste 12 mii – în Spania.

Rata de participare la vot în România este de 37,2 la sută, la alegerile europarlamentare. În România au loc duminică și alegeri locale, la care rata de prezența la vot este 35,7 la sută.

România a deschis în R. Moldova 52 de secții de votare, dintre care 28 de secții în zona Centru, 17 secții de votare în zona nord și 7 în zona de sud. În municipiul Chișinău, alegătorii pot vota la oricare dintre cele 13 secții de votare deschise în capitală.

La alegerile europarlamentare, în România candidează 15 partide și 7 candidați independenți.

În România au loc duminică și alegeri locale, în cadrul cărora urmează a fi aleși primarii, preşedinţii de consilii judeţene, consilierii locali şi judeţeni.

Și Bulgaria a deschis 7 secții de votare în R. Moldova, pentru alegerile europarlamentarela Ambasada Bulgariei în Chișinău, la consulatul din Taraclia, în localitățile Tvardița și Cahul, și în UTA Gaguz-Yeri – în satul Copceac și orașele Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești.

De asemenea, birouri electorale sunt deschise de misiunile diplomatice ale Franței, Poloniei, Letoniei și Ungariei.