PCRM, despre inițiativele PSRM și ale lui Dodon: Merg pe scenariul „după noi și potopul”
Ultimele inițiative legislative ale Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și ale lui Igor Dodon sunt iresponsabile și au scopul „de a întuneca mințile alegătorilor” la viitoarele alegeri parlamentare, spun reprezentanții Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM).
„După rușinoasa înfrângere a lui Dodon, agonia socialiștilor a ajuns la apogeu. Chiar și în ultimele zile ale guvernării lor, ei nu se lasă de obiceiul de a minți cu nerușinare. O serie de inițiative populiste ale lor, de realizarea cărora ei nu vor purta nici o răspundere, au ca obiectiv viitoarea luptă la alegerile parlamentare anticipate. Totala iresponsabilitate a acestor inițiative propuse de ei, la fel ca și în campaniile electorale trecute, urmărește scopul de a întuneca mințile alegătorilor și astfel a accede în Parlament la viitoarele alegeri parlamentare”, se arată în comentariul PCRM.
Comuniștii spun că inițiativele socialiștilor nici greșeli nu pot fi numite, ci mai degrabă pot fi calificate drept încercări de a săvârși o diversiune premeditată împotriva R. Moldova.
„În perioada furtului miliardului, așa-numiții parteneri de dezvoltare ai noștri în mod insistent au recomandat, aproape că au insistat ca Banca de Economii să fie lichidată. La acea vestită întâlnire la reprezentanța Băncii Mondiale în mod argumentat și ferm am insistat ca BEM-ul să fie păstrat, ca în administrarea lui să fie făcute schimbări, ca să-i fie întoarse conturile întreprinderilor de stat și ca banca să fie readusă la situația când ea anual genera venituri de 350-400 milioane lei. Cu acest venit, BEM-ul, ca bancă comercială, cu timpul ar fi închis datoria față de Banca Națională a Moldovei. Ca asigurare a achitării acestei datorii ar fi putut servi și rezervele BEM-ului de pe conturile ce se păstrau la Banca Națională. Anume în felul acesta era necesar și trebuia să fie evitată punerea pe seama Bugetului de Stat a responsabilității față de Banca Națională. Atunci asta era posibil. Acum asta e imposibil, dat fiind că BEM-ul nu mai există. Iar datoria există. Refuzarea acestei datorii va conduce la decapitalizarea Băncii Naționale și, respectiv, creșterea cursului valutelor de rezervă – a dolarului și a euro”, se mai arată în reacția PCRM.
Comuniștii susțin că, prin aceste inițiative socialiștii în mod conștient săvârșesc o diversiune împotriva sistemului financiar național. „Aici mai pot fi enumerate încă un șir de consecințe grave ale inițiativei propuse de socialiști – consecințe care vor fi o povară și mai grea pusă pe seama nu numai a bugetelor de toate nivelurile, ci și nemijlocit pe umerii oamenilor”.
Reprezentanții PCRM sunt de părere că acest lucru poate fi evitat doar dacă ancheta privind furtul miliardului va fi intensificată în vederea localizării banilor furați și întreprinderea unor măsuri energice în scopul readucerii acestor bani în Moldova.
„Și nici un fel de îngăduință față de hoți! Dacă s-ar proceda în acest mod, întoarcerea banilor la BNM poate fi asigurată. Și cu cât mai degrabă se va face asta, cu atât mai puține procente va calcula BNM, ceea ce va reduce și mai mult datoria. Nu trebuie să fie practicate jocuri populiste cu cetățenii țării. Nu trebuie creată alianță în Parlament cu hoții. Trebuie căutați hoții, domnilor socialiști! Trebuie găsiți și pedepsiți! Trebuie să fie luat de la ei tot ceea ce au furat. Asta este unica modalitate de a evita consecințele negative ale manevrelor dumneavoastră cu datoria de stat, care a apărut din cauza „furtului miliardului”. Dar strania coaliție, majoritatea formată în Parlament din socialiști și Partidul Șor, cu regret, nu ne dau speranțe că ar putea să procedeze în acest mod”, spun comuniștii.
Cu privire la anularea „Legii privind miliardul”, PCRM punctează că prin asta „șmecherii” socialiști au să-i bage într-o capcană pe oponenții lor.
„În buget aceste 600 milioane de lei nu există. În al doilea rând, după cum s-a spus mai sus, odată cu anularea „Legii privind miliardul”, la momentul achitării lor, din cauza inflației și a cursului crescut brusc al valutelor, din leu va rămâne doar „praf”. Dar în același timp ”șmecherii” socialiști, cu o mină deșteaptă pe față, vor vorbi, în raport cu alt Președinte și cu alt Guvern, despre „impotență și incompetență”, despre nedorința acestora de a le acorda ajutor agrarienilor, și nu numai”, se mai arată în reacția PCRM.
După 4 ani de la promisiunea făcută, dar nerealizată de Igor Dodon, acum, după ce a pierdut alegerile, cu voturile PSRM – Șor „legea miliardului” a fost anulată.
Deputații PSRM și cei din Pentru Moldova, din care fac parte deputații care au plecat din Pro Moldova și deputații Partidului Politic Șor, au aprobat, în cadrul ședinței plenare de miercuri, 16 decembrie, Proiectul de lege pentru abrogarea Legii din 2016 privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat din 17 noiembrie 2014 și din 1 aprilie 2015.
Pentru anularea „legii miliardului” au votat 56 de deputați, PSRM – Șor și cei care au părăsit Pro Moldova.
Proiectul este înaintat cu titlul de inițiativă de către un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare PSRM. Autorii propun ca banii care urma să fie alocați pentru recuperarea datoriilor celor trei bănci să fie alocați pentru susținerea agricultorilor.
Anularea „legii miliardului” a fost una din promisiunile nerealizate ale președintelui în exercițiu, Igor Dodon. Este una dintre promisiunile incluse în programul electoral al lui Dodon din anul 2016 și care pe perioada mandului lui de președinte al R. Moldova nu a fost realizată.
După 4 ani, după ce Dodon a pierdut alegerile prezidențiale, socialiștii, care se află de mai bine de un an la guvernare, deținând toate cele 3 funcții de conducere din stat, au venit miercuri, 16 decembrie, în Parlament cu această inițiativă.