Patru opinii după șase ani de când R. Moldova are regim liberalizat de vize cu UE. Cea mai valoroasă izbândă după Declaraţia de Independenţă vs un semnal neglijat și chiar pus în pericol de către guvernările care au urmat
Pe 28 aprilie, acum 6 ani, R. Moldova intra pe lista statelor cu regim liberalizat de vize cu UE. Ne rupeam de Estul sovietic și făceam primul pas spre Vestul civilizațional. Se întâmpla la capătul a altor 6 ani de monitorizări rigide și negocieri, în care România ne-a fost mereu alături.
R. Moldova a fost primul stat din Parteneriatul Estic care a profitat de libertatea circulației spre Europa: peste 2,3 milioane dintre cetățenii R. Moldova au beneficiat în acești ani de dreptul la libera circulație în UE.
Cum ne-au marcat viața cei șase ani fără vize în UE? Răspund la această întrebare trei foști parlamentari, dar și directorul Congresului Autorităților Locale din Moldova.
Viorel Furdui, director executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM)
Abolirea regimului de vize a fost o manifestare extraordinară de deschidere și susținere din partea Uniunii Europene pentru R. Moldova. A fost un act de încurajare pentru autoritățile și cetățenii R. Moldova de a continua reformele necesare care să permită apropierea de valorile și standardele democratice, civilizaționale și de dezvoltare a unuia dintre cele mai mari spații de prosperitate și stabilitate din lume. În mod special, acest act a fost foarte important pentru colectivitățile locale din R. Moldova și autoritățile locale respective, deoarece deschide cu totul alte oportunități în tot ce înseamnă dezvoltarea locală și modernizarea satelor și orașelor noastre. Pe lângă faptul că milioane de cetățeni ai R. Moldova au obținut posibilitatea de a circula liber prin țările UE în diferite scopuri, acest gest extraordinar din partea UE a permis stabilirea și dezvoltarea mai ușoară a multiplelor colaborări/înfrățiri între diferite colectivități locale (sate, commune, orașe, municipii) din R. Moldova, România și alte țări ale UE, în diferite domenii: cultural, educațional, sportiv, economic, social etc. Datorită acestor colaborări, au fost posibile realizări de diverse proiecte finanțate de partenerii din țările UE și în rezultatul cărora multe sate și orașe din Re. Moldova s-au schimbat la față, au început să rezolve mai multe probleme datorită lecțiilor învățate și investițiilor accesate prin proiecte comune sau cu suportul unilateral și direct al partenerilor din UE.
Nu în ultimul rând, posibilitatea de a circula liber în UE a contribuit și contribuie mult la schimbarea mentalității administrației publice, primarilor, angajaților serviciilor publice și tuturor cetățenilor R. Moldova prin învățarea și preluarea bunelor practici occidentale în domeniile ce vizează administrația treburilor publice, servicii publice, infrastructură locală, investiții, amenajarea teritoriului, atragerea de fonduri etc.
Cred că impactul abolirii regimului este mult mai amplu și complex, el nu se limitează doar la cele menționate mai sus. Este regretabil faptul că acest semnal de susținere, încredere și încurajarea care a venit din partea prietenilor din UE, nu a fost gestionat în modul corespunzător de către elita de guvernare din R. Moldova. Iar în multe cazuri acest semn a fost neglijat și chiar pus în pericol de către guvernările care au urmat și care au admis derapaje serioase de la spiritul, obiectivele și normele care au stat la baza deciziei de a acorda R. Moldova dreptul de a circula liber în spațiul UE.
Alecu Reniță, deputat în primul Parlament al R. Moldova:
„Regimul liberalizat de vize a fost cea mai valoroasă izbândă a cetăţenilor moldoveni după Declaraţia de Independenţă din august 1991. Cine are memorie scurtă să-şi amintească în ce hal ajungeau moldovenii în Vest ascunşi în TIR-uri, legaţi de burta camioanelor sau a vagoanelor, mită câte 2-3 mii de euro pentru o viză falsă etc. Ar fi bine ca şi cetăţenii noştri să înţeleagă măcar după 6 ani că Europa, ca şi România, ne ajută dezinteresat, în speranţa că vom îmbrăţişa setul de valori ale unei democraţii autentice şi vom începe să construim un stat de drept, în care legea să fie în capul mesei. Moldovenii din Vest au datoria să aducă Europa în R.Moldova şi să schimbe starea de lucruri de jos până sus. Graţie regimului de vize, formaţiunile de orientare pro-europeană au obţinut la alegerile parlamentare din 2019, pentru prima dată, 26 de mandate, fiindcă atât Frontul de pe timpuri, cât şi Liberalii abia de luau 10-15 mandate. Păcat, că un Guvern pro-european s-a sinucis şi a deschis drumul la putere absolută pentru o marionetă jalnică şi ipocrită ca dodon. Îmi doresc mult ca moldovenii să conştientizeze că nimeni nu ne este dator cu nimic, iar perioada când Europa ne-a primit necondiţionat în casa ei, se cam termină. A venit vremea ca moldovenii să-şi asume responsabilităţi clare şi să intre cât mai rapid în spaţiul românesc şi cel european. Fiindcă nimeni nu ştie ce poate fi mâine, într-o Europă mereu în schimbare, iar R.Moldova, spre uimirea lumii civilizate, continuă să întreţină un mort pe laiţă timp de 4 ani, alocând preşedintelui zeci de milioane de lei. Dacă vom fi înţelepţi şi uniţi, avem şanse reale ca în viitorul apropiat să trecem de la paşaportul moldovenesc la cel autentic european pe care scrie România”.
Maria Ciobanu, deputată
Acordurile de Asociere UE-RM și cel de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător sunt, în viziunea mea, cele mai mari realizări de la 2009 încoace. Nici la ziua ratificării în Parlament a Acordului de Asociere UE-RM nu eram siguri că vom avea voturile necesare. Atâtea scenarii apocaliptice au mai fost gândite atunci încât chiar cred că a fost o victorie adevărată din partea deputaților de bună credință și din partea celor de la Externe. Azi suntem în vizorul UE, cetățenii noștri, în mare parte, au înțeles ce înseamnă a fi stat asociat Familiei Europene… Prin semnarea celor două Acorduri, R. Moldova a demonstrat că vectorul ei extern nu poate fi altul decât Uniunea Europeană. Trebuie să ne mișcăm înainte. Cale de întoarcere nu există.
Tudor Deliu, președinte PLDM
Liberalizarea regimului de vize cu UE a fost cea mai mare victorie pentru cetățenii R. Moldova de după declararea Independenței. După decenii de izolare de spațiul nostru firesc de viețuire și de afirmare, am putut reveni și ne regăsi în el, fie și parțial încă, prin dreptul la libera circulație. Europa ne-a devenit accesibilă. În toate: studii, muncă, călătorii… Avem șansa să vedem și să cunoaștem Europa pe viu, cu modelele ei civilizație, viață și democrație. Azi spre Europa se circulă la fel de liber ca și spre orice altă destinație de pe interiorul R. Moldova. Au fost spulberate ideologiile apologeților politici care se străduiau să ne țină închiși, manipulându-ne cu pseudovalorile lor sovietice. Cortina a căzut!
Viorel Chivriga, expert în economie, IDIS Viitorul
Abolirea regimului de vize a înlesnit exercitarea dreptului la libera circulație a cetățenilor moldoveni în străinătate. Cetățenii noștri au obținut dreptul de a vizita statele europene, de a cunoaște realitatea din altă lume, diferită de cea din Moldova, de a învăța din experiența acumulată de către cătățenii uniunii de state cu cea mai mare piață de desfacere a bunurilor și serviciilor din lume, de a crea conexiuni cu oameni, instituții, universități, operatori economici. Abolirea regimului de vize împreună cu DCFTA au schimbat cardinal structura comerțului internațional al R. Moldova. Astăzi, exporturilor moldovenești în UE, le revin peste 65% din exporturile R. Moldova, iar 3 state europene, România, Germania și Italia sunt primele în topul partenerilor comerciali ai Moldovei la export.