PAS solicită Guvernului retragerea imediată a proiectelor privind legea bugetului și politicii fiscale și să propună Parlamentului proiecte noi „care să corespundă nevoilor oamenilor”
PAS solicită Guvernului retragerea imediată a proiectelor privind legea bugetului și politicii fiscale și să propună Parlamentului proiecte noi „care să corespundă nevoilor oamenilor”. Declarația a fost făcută astăzi, 2 decembrie, de către președintele fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate(PAS), Igor Grosu, în cadrul unui briefing de presă.
„PAS solicită Guvernului retragerea imediată a proiectelor privind legea bugetului și politicii fiscale și să propună Parlamentului proiecte noi care să corespundă nevoilor oamenilor. Guvernarea lui Dodon, susținută acum de o nouă alianță, între PSRM și PP Șor și toți transfugii, continuă să bată în oameni în pină criză, chiar dacă la alegerile prezidențiale oamenii au spus foarte clar că acest sistem de hoție și nedreptate nu mai poate continua.
Guvernarea lui Dodon, susținută de o nouă alianță ȘOR-PSRM și toți transfugii, continuă să bată în oameni în plină criză. Circa 60 de mii de oameni și-au pierdut locurile de muncă, iar o treime din întreprinderile mici și mijlocii sunt în prag de faliment. În loc să ajute acești oameni, guvernarea continuă cu schemele, promovarea unor oameni compromiși și legi făcute pentru a descuraja procesarea materiei prime la nivel local, activitate care aduce cea mai mare valoare pentru economie. În timp ce oamenii pierd, câștigă corupția. Se introduc scheme prin care bugetul pierde sute de milioane de lei.
Una din ele este celebra schemă cu țigări a lui Nichiforciuc, care vine prin această politică fiscală. Se introduce o nouă definiție de țigarete- cigarillos. Acest tip de țigări, comercializate de întreprinderi controlate de Nichiforciuc și Andronache, vor beneficia de acciz mult mai mic și vor fi scutite de obligativitatea aplicării avertismentului de sănătate. Prin această modificare, statul va pierde în mediu 10 lei pentru fiecare pachet de țigări vândut de firmele lui Nichiforciuc și Andronache. 10 lei care vor merge direct în buzunarele corupților din Parlament, nemaivorbind de costurile pentru sănătatea oamenilor, pentru că acestea sunt țigări de proastă calitate.
O altă schemă inclusă prin ușa din spate ține de importul masiv al medicamentelor neautorizate prin piața locală, prin completarea articolului 11, alineatul 8 din Legea cu privire la activitatea farmaceutică. Nu știm concret cine va beneficia de această schemă, dar cu siguranță nu este străină de deputații care îi asigură susținerea. Se mai introduc facilități fiscale pentru pariuri, o altă preocupare a Guvernului lui Dodon și se aruncă încă 68 de milioane de lei pe Arena Națională, un proiect conceput și implementat ca o simplă schemă de delapidare a banului statului”, a susținut Igor Grosu.
Cu puțin timp în urmă și Alexandru Slusari, vicepreşedintele Parlamentului, a declarat că va solicita Biroului Permanent ca proiectele privind politica bugetar-fiscală şi cele trei bugete să nu fie examinate săptămâna curentă, din motiv că abia aseară documentele au fost distribuite deputaţilor pe suport de hârtie, iar în format electronic o parte din ele şi acum lipsesc pe pagina oficială a Parlamentului.
Ieri, 1 decembrie, și Partidul Democrat din Moldova (PDM) a anunțat că nu va susţine în Parlament plafonarea taxelor locale impusă de Guvern în politica fiscală pentru 2021. În cadrul unei întrevederi cu reprezentanţii Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), preşedintele PDM, Pavel Filip, a declarat că deputaţii PDM nu vor permite ca principiile autonomiei locale şi independenţa primăriilor din ţară să fie atacate.
Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2021 a fost aprobat luni de către Cabinetul de miniștri. Potrivit documentului, bugetul de stat pentru anul 2021 a fost aprobat la venituri în sumă de 41415400,0 mii de lei şi la cheltuieli în sumă de 55399600,0 mii de lei, cu un deficit în sumă de 13984200,0 mii de lei. Tot luni, Guvernul a aprobat Proiectul privind Politica bugetar-fiscală.
Într-un interviu acordat săptămâna trecută Europei Libere, premierul Ion Chicu susținea că deputații vor avea timp suficient pentru amendamente, între primul și al doilea vot în plen: „(…) să le voteze în prima lectură, dacă vor binevoi și dacă va fi susținere, iar apoi, între prima și a doua lectură, tot vor avea cred că în jur de două săptămâni, astfel încât să fie timp pentru amendamente, pentru descusut, pentru decizii dacă mai țin guvernul sau nu etc”, spunea premierul, în interviul cu Europa Liberă.