Principală  —  IMPORTANTE   —   PAS, despre consultările lansate de…

PAS, despre consultările lansate de Igor Dodon: „Cu un astfel de personaj noi nu avem de gând să discutăm”

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) refuză să meargă consultările lansate de președintele în exercițiu Igor Dodon cu fracțiunile parlamentare. Despre acest lucru a anunțat deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

„În primul rând, Constituția prevede doar două cazuri în care președintele cheamă fracțiunile la consultări – pentru desemnarea candidatului la funcția de Prim-ministru și înainte de a lua decizia cu privire la dizolvarea Parlamentului atunci când se întrunesc circumstanțele constituționale pentru aceasta. Chemarea din capul lui, deși nu este interzisă, nu este un instrument constituțional expres.

În al doilea rând, dar cine este Dodon la ziua de azi ca să cheme fracțiunile la consultări? Un cetățean pe care o majoritate covârșitoare din oamenii acestei țări l-a trimis la groapa de gunoi a istoriei! Cu un astfel de personaj noi nu avem de gând să discutăm.

Și, în general, în afară de consultări, am văzut că omul are planuri mărețe pentru viitor. Trebuie să-i spunem ferm că pentru ceea ce declară el că ar vrea să facă nu are un mandat popular. Iar exercitarea puterii în nume propriu și fără a avea girul cetățenilor nu este altceva decât uzurpare a puterii de stat”
, a susținut Litvinenco.

În cadrul unui briefing de presă susținut de către deputatul PAS, Igor Grosu, a declarat că Igor Dodon trebuie să asigure un transfer civilizat către noul președinte al R. Moldova, Maia Sandu.

„Ținem să-i transmitem cetățeanului Igor Dodon că astfel de discuții teoretic pot avea în două situații, atunci când se discută candidatura unui potențial prim-ministru și, atunci, când sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea Parlamentului. Nici în primul caz și nici în al doilea caz, nu vedem necesitatea privind astfel de discuții inițiate încă de președintele Igor Dodon. Profitând de ocazie, îi amintim că pe 15 noiembrie aproape un milion de cetățeni i-au spus că nu mai au nevoie de serviciul lui și au ales un președinte nou, care va intra în exercițiu. Ceea ce trebuie să facă cetățeanul Dodon, în timpul care a mai rămas, este să asigure un transfer civilizat către noul președinte, să păstreze calmul, să nu destabilizeze situația și, cel mai important, îl rugăm respectuos să lase instituțiile statului în pace”, a menționat politicianul.

Igor Dodon a declarat ieri, 16 noiembrie, că urmează să aibă o întrevedere cu socialiștii din Legislativul de la Chișinău, iar în următoarele zile va iniția și invita la discuții fracțiunile și grupurile parlamentare din Parlament.

Potrivit lui Dodon, primii pe listă sunt democrații, după care îi va invita la discuții pe deputații PAS, deputații Platformei DA, apoi urmând și cei din restul grupurilor parlamentare.

Igor Dodon a pierdut alegerile prezidențiale în fața candidatei PAS, Maia Sandu. Rezultatele preliminare finale arată că Maia Sandu a acumulat 57,75% (943.486) dintre voturi, iar Igor Dodon – 42,25% (690 139).