Partidul „ȘOR” a organizat un nou protest împotriva guvernării. Protestatarii au blocat mai multe drumuri din țară și au cerut „achitarea facturilor”. Reacția partidului de la guvernare
Susținătorii Partidului „ȘOR”, în frunte cu deputata Marina Tauber au blocat luni, 13 martie, bulevardul Dacia din sectorul Botanica al capitalei în semn de protest față de guvernare. De asemena, presa din nordul țării scrie că au fost blocate și intrările în orașele Edineț și Bălți.
Partidul „Șor” susține că a organizat „un flashmob, la nivel național, prin blocarea temporară a drumurilor”, deoarece Guvernul „a refuzat cererea formulată în Rezoluția celor circa 70 000 de participanți la mitingul de duminică, 12 martie, de a oferi un răspuns până astăzi (13 martie – n. red.), ora 13:00, la solicitarea de achitare integrală a facturilor cetățenilor pentru lunile de iarnă”.
„În condițiile în care regimul Sandu-PAS refuză îndeplinirea acestei cerințe, impuse de poporul Republicii Moldova, Partidul Politic „ȘOR” a organizat, luni, 13 martie, un flashmob, la nivel național, prin blocarea temporară a drumurilor. Acțiunea a avut loc la trecerile de pietoni, prin traversarea repetată a acestora de către zeci de oameni cu pancarte în care se solicită Maiei Sandu și guvernării PAS să achite facturile cetățenilor”, se arată într-un comunicat al Partidului „ȘOR”.
Deputata „Șor”, Marina Tauber, cercetată în cauza penală de finanțare ilegală a partidului, a declarat că la protestul din 12 martie „au fost depistate mai multe forțe străine, agenți străini în civil”. În acest sens, Tauber spune că a depus o interpelare oficială către toate „organele corespunzătoare” prin care cere informații despre „forțele de ordine din alte state” care ar fi participat la protestul de duminică.
„Trebuie tratate și suspiciunile aproape sigure despre implicarea cetățenilor străini, fie îmbrăcați în uniforme moldovenești, fie în civil, dar cu măști, în suprimarea protestelor pașnice din centrul capitalei, pe parcursul zilei de ieri. Deputatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, va face o interpelare în privința acestui subiect, iar dacă se va adeveri implicarea cetățenilor străini în acțiunile regimului Sandu-PAS împotriva poporului moldovenesc, acest fapt va deveni un dosar penal răsunător”, mai scrie formațiune într-un comunicat.
Solicitată de Ziarul de Gardă, Adriana Vlas, purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a afirmat că declarațiile privind presupusa implicare a agenților străini „în acțiunile regimului Sandu-PAS împotriva poporului moldovenesc” „sunt aberații”.
Mai devreme, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a dezmințit informația „care circulă pe unele canale Telegram, precum că au fost aduse pentru sprijin forțe de ordine din alte state”.
„Este o acțiune de intoxicare a opiniei publice specifică războiului hibrid. Această acțiune de dezinformare face parte din scenariul de destabilizare a ordinii de drept. Recomandăm cetățenilor să se informeze din surse sigure, canale oficiale”, anunță MAI.
Duminică, 12 martie, mai mulți membri și simpatizanți ai „Mișcării Pentru Popor”, din care face parte și Partidul „Șor”, s-au adunat la un miting anti-guvernamental. Deși organizatorii manifestației susțineau că acțiunea va avea loc în fața Parlamentului, aceștia, potrivit Inspectoratului General al Poliției (IGP), au ignorat Legea cu privire la întruniri și declarația depusă pentru organizarea întrunirii.
Deși Partidul „Șor” spune că la protest au participat 70 de mii de oameni, polițiștii au anunțat că la întrunire au participat peste 2 100 de persoane.
54 de participanți la manifestație, între care 21 de minori, cu comportament dubios și obiecte interzise la ei, au fost conduși la Inspectorat pentru identificare și documentare, potrivit Poliției Naționale. Tot duminică, în capitală au fost înregistrate 4 alerte cu bombă, între care una la Aeroportul Internațional Chișinău, care s-a dovedit a fi falsă.
Șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că IGP a destructurat operațiunea planificată pentru ziua de duminică, 12 martie, în timpul protestului anunțat de „Mișcarea Pentru Popor”, unde se intenționa „organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă”.
În eventualele acțiuni de destabilizare a R. Moldova sunt implicate serviciile specializate din Federația Rusă, conform șefului IGP. Diversioniștii urmau să fie organizați în 10 grupuri, de la 5 până la 10 persoane, iar pentru provocarea forțelor de ordine și crearea coridoarelor pentru a organiza destabilizări în timpul protestelor, aceștia urmau să primească câte 10 mii de dolari fiecare.
Diversioniștii erau racolați din rândul persoanelor cu antecedente penale și din rândul sportivilor și se bazau pe „anumite forțe de opoziție din R. Moldova care vor asigura în caz de necesitate avocați și suport”, mai spune șeful Poliției Naționale.