Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Partidul ex-deputatului PD Eugeniu Nichiforciuc…

Partidul ex-deputatului PD Eugeniu Nichiforciuc va susține referendumul din toamnă

Sursă foto: respect.md

Mișcarea Respect Moldova, a cărei președinte este fostul deputat din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM), a depus la Comisia Electorală Centrală (CEC) cererea de a fi înregistrat în calitate de participant la campania electorală aferentă referendumului constituţional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Formațiunea va îndemna cetățenii să voteze „Da” la referendum.

Joi, 29 august, CEC recepționat cererea de înregistrare în calitate de participant la referendum din partea formațiunii.

„Mișcarea Respect Moldova își reiterează și pe această cale atașamentul față de ideea integrării europene a R. Moldova, dar și poziția de principiu că Europa trebuie construită la noi acasă, în Republica Moldova. Noi trebuie să venim în marea familie europeană ca membri egali cu ceilalți după toți parametrii, dar nu ca niște rude sărmane”, se arată în declarația formațiunii.

Ex-deputatul PDM Eugeniu Nichiforciuc a anunțat crearea unei noi formațiuni politice, Mișcarea „Respect Moldova” la data de 27 aprilie 2023. 

Deocamdată, CEC a recepționat trei cereri de înregistrare în calitate de participant la referendumul republican constituțional, iar două dintre acestea au fost aprobate.

Partidele politice și blocurile electorale pot depune cererea de înregistrare în calitate de participant la referendum până la 20 septembrie 2024.

Anterior, CEC a anunțat„subiecții care nu se înregistrează ca participanți la referendum nu pot desfășura activități de agitație electorală în vederea susținerii sau nu a referendumului, precum și de promovare a neparticipării la referendum (de a boicota referendumul). Orice acțiune în acest sens se consideră a fi ilegală”.

Alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea R. Moldova la UE vor avea loc pe data de 20 octombrie 2024.

La referendum, alegătorii vor fi invitați să răspundă cu „Da” sau „Nu” la întrebarea – „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.