Partidul Comuniștilor, despre conflictul diplomatic: „Ne solidarizăm cu răspunsul premierului Ion Chicu la criticile aduse de către europarlamentarul român, Siegfried Mureșan”
Și Partidul Comuniștilor din R. Moldova(PCRM) a venit cu un mesaj după conflictul diplomatic creat dintre ambele maluri ale Prutului în urma declarației prim-minstrului Ion Chicu adresată eurodeputatului român, care a criticat Guvernul de la Chișinău pentru că întârzie implementarea reformelor.
În mesajul publicat, PCRM își exprimă susținerea totală în raport cu răspunsul premierului Ion Chicu.
„S-a iscat un scandal, fără glumă. Ambasadorul R. Moldova la București a fost chemat la Ministerul român de Externe. Maia Sandu s-a grăbit să-și ceară scuze în fața României. Plin de sânge românesc. Pavel Filip a cerut convocarea imediată a consiliului coaliției de guvernare, chiar dacă toți deputații se află în autoizolare. Partidele unioniste se bat în isterie. Pe rețelele de socializare a început apocalipsa. Dar nimic deosebit nu s-a întâmplat, pentru că un conducător al statului moldovenesc l-a pus la punct pe un europarlamentar român. Acest lucru însă e ceva extraordinar, pentru că se întâmplă pentru prima dată în ultimii 10 ani.
Partidul Comuniștilor are suficiente critici la adresa actualului Guvern și a conducerii acestuia, Ion Chicu. Noi îi criticăm mereu acțiunile, aducând argumente. Acum însă noi nu ne vom alătura acestei nebunii, isterii și atacuri jignitoare la adresa lui, ci din contra, ne exprimăm susținere totală.
Premierul Chicu a răspuns aspru, amintindu-i lui Mureșan că România este cea mai coruptă țară din UE și că România nu face față mai bună noului tip de coronavirus. El a adăugat că pentru el și pentru Guvern au importanță doar opiniile și criticile aduse de către cetățenii țării sale – anume această declarație a provocat furie Deși, în oricare altă țară, clasa politică s-ar fi solidarizat împotriva unor astfel de atacuri dure din exterior. Dar, din păcate, alegerea lor este să fie slujitori români, nu patrioți moldoveni.
Da, poate Ion Chicu nu a ales cea mai diplomată formă în dialogul său cu Siegfried Mureșan. În schimb, salut răspunsul.
Ei bine, timp de zece ani, guvernele succesive ale R. Moldova i-au obișnuit pe români să fie stăpâni în țara noastră. Reprezentanții acestor guverne s-au jenat de numele propriei țări, preferând să o numească „Basarabia””, se arată într-un comunicat de presă al PCRM.
Premierul Ion Chicu a avut o reacție scandaloasă pe Facebook, după ce europarlamentarul român Siegfried Mureșan a criticat guvernul de la Chișinău pentru că întârzie implementarea reformelor.
La scurt timp nu au întâraziat să apară reacțiile policienilor, dar și a societății, care au condamnat declarația lui Ion Chicu. Ambasadorul Republicii Moldova la București a fost convocat vineri la sediul Ministerului Afacerilor Externe, iar ministrul de externe român Bogdan Aurescu a avut o discuție telefonică directă cu omologul său de la Chișinău, Oleg Țulea.
„Este un moment mai dificil, mai puțin plăcut”, a comentat pentru ZdG ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, incidentul creat în urma postării premierului Ion Chicu la adresa „băiețașilor români”.
- Ion Chicu, îndemnat să renunțe la cetățenia română. Reacțiile provocate după ce a scris despre „băiețași români ratați”, cu referire la un europarlamentar
- Ultima oră/ PDM se disociază de declarațiile premierului Chicu la adresa României și cere convocarea de urgență a Consiliului Coaliției
Abia ieri, 23 mai, cu o reacție întârziată a venit președintele țării, Igor Dodon, în care nu a pomenit despre comentariul lui Ion Chicu, dar a declarat că Republica Moldova este „degrată de către unii europarlamentari”.
„Poziția mea a ramas neschimbata și consecventa – pledez pentru o politică externă echilibrată, relatii reciproc avantajoase și cu Estul și cu Vestul, în care pe primul plan este interesul nostru național și bunele relații cu partenerii strategici externi.
Constat cu îngrijorare modul provocator în care este denigrată Republica Moldova și instituțiile sale de către unii europarlamentari, care pe parcursul ultimilor ani par a fi mai degrabă membrii ai unor partide de opoziție din Republica Moldova și au o abordare partizană în ceea ce privește interesul cetățenilor noștri, una care creează adesea tensiuni și distorsionează realitățile din țara noastră”, a comentat Igor Dodon.