Parlamentul despre voturile care l-au făcut pe Valeriu Ghilețchi vicepreședinte al instituției
Parlamentul R. Moldova susține că alegerea lui Valeriu Ghilețchi în funcția de vicepreședinte al instituției a avut loc cu respectarea tuturor procedurilor legale. Iuliana Bordeianu, șefa Direcției generale comunicare și relații publice a Secretariatului Parlamentului, susține că potrivit stenogramei ședinței din 22 decembrie, atunci când candidatura lui Valeriu Ghilețchi a fost supusă votului, nu au existat alte sesizări precum că ar fi existat încălcări, iar solicitarea liberal-democratului Tudor Deliu de a fi renumărate voturile nu a fost susținută de plen.
„În primul rând, orice propunere regulamentară va fi examinată regulamentar. Doi – toată procedura legală a fost respectă întocmai. Trei – potrivit art. 88 din Regulamentul Parlamentului, la solicitarea unei fracțiuni se poate face renumărarea voturilor în sectorul în care a fost făcută încălcarea sau unde se presupune că a fost vreo încălcare. La solicitarea domnului Deliu s-a făcut renumărarea voturilor pe sectorul în care dlui susține că au fost numărate greșit. În calcul au fost luate ultimele rezultate, care nu au mai fost contestate de niciun deputat. Toate rezultatele sunt înscrise în stenogramă. Potrivit stenogramei, în timpul ședinței alte sesizări că ar fi fost încălcări nu au existat. Patru – există susținerea deplină a majorității parlamentare pentru candidatura dlui Ghilețchi, care a fost ales potrivit legii, potrivit regulamentului”, a declarat pentru ZdG Iuliana Bordeianu.
La 22 decembrie, în ultima ședință a Legislativului din 2017, liderul Grupului Parlamentar Popular European, Valeriu Ghilețchi a fost propus pentru funcția de vicepreședinte al Parlamentului. După ce deputații și-au exprimat votul, numărătorii au enunțat rezultatele pe sectoare: în primul sector au votat 4 deputați, în sectorul doi – 35 de deputați, iar în sectorul trei – 12 deputați. Respectiv, speaker-ul Andrian Candu a anunțat că Ghilețchi a întrunit 51 de voturi. Deputatul PLDM Tudor Deliu a contestat însă rezultatul și a solicitat însă renumărarea voturilor în sectorul trei. Propunerea lui Deliu de a fi renumărate voturile a fost supusă votului, dar a întrunit doat 38 de voturi.
Ulterior, într-o conferinți de presă, Tudor Deliu a prezentat imagini care denotă că, de fapt, pentru alegerea lui Valeriu Ghilețchi în funție au votat numai 34 de deputați, și nu 51.
Întrebată dacă ulterior ședinței a fost verificată corectitudinea numărării voturilor, aceasta a declarat că nu există o astfel de procedură potrivit Regulametului Parlamentului: „Nu se uită nimeni din secretariat cine și cum a votat, nici nu ar fi corect față de deputați să facem acest lucru, decât dacă îl cer ei”. Referitor la numele deputaților care și-au dat votul pentru Valeriu Ghilețchi, șefa Direcției generale comunicare și relații publice a Secretariatului Parlamentului spune că votarea nominală se face doar când este vorba despre proiecte d elege controversate, nu și în acest caz: „Dacă este o lege controversată deputații pot cere votare nominală, în stenogramă nu se face compunere, srie exact ceea ce se întâmplă în sala de ședințe, asta este și ideea de a face o stenogramă”. Iuliana Bordeianu menționează că potrivit Regulamentului Parlamentului toate procedurile au fost îndeplinite întocmai.