Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Parlamentul, convocat în sesiune extraordinară…

Parlamentul, convocat în sesiune extraordinară pentru a adopta „în regim de urgență” inițiative legislative privind combaterea corupției și criminalității organizate

Foto: multimedia.parlament.md

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a înaintat o solicitare de convocare a Legislativului în sesiune extraordinară în perioada 29 – 30 ianuarie 2025. Deputații ar urma să adopte, „în regim de urgență”, inițiative legislative privind „consolidarea arhitecturii instituționale a organelor responsabile de combatere a corupției și a criminalității organizate”.

Într-un comunicat emis de Parlament se menționează că solicitarea lui Igor Grosu va fi examinată de Biroul permanent. Proiectul ordinii de zi pentru sesiunea extraordinară a Parlamentului urmează a fi aprobat mâine, 29 ianuarie, de Biroul permanent.

„Inițiativa de convocare a Parlamentului în sesiune extraordinară este motivată de necesitatea de a urgenta promovarea unor acte normative privind instituirea unui cadru normativ unitar, bazat pe principii unice aplicabile procesului de prevenire și combatere a criminalității organizate, precum și pentru consolidarea arhitecturii instituționale a organelor responsabile de combatere a corupției și a criminalității organizate. Inițiativele legislative urmează a fi adoptate și aplicate în regim de urgență”, se arată în nota informativă emisă de Legislativ.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, în cazul în care Parlamentul nu se află în sesiune ordinară, acesta se poate întruni în sesiuni extraordinare sau speciale, la cererea preşedintelui R. Moldova, a preşedintelui Parlamentului sau a unei treimi din deputaţi.

Despre „consolidarea arhitecturii instituționale a organelor responsabile de combatere a corupției” s-a discutat la ședința Consiliul Suprem de Securitate (CSS) luni, 20 ianuarie. Atunci, ZdG, citând surse, a scris că Procuratura Anticorupție (PA) și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) ar urma să fie lichidate. În locul celor două procuraturi urma să se discute despre crearea unei noi instituții. Totuși, președinția nu anunță despre lichidarea instituțiilor.

Ulterior, pe 23 ianuarie, Maia Sandu a discutat „necesitatea de a întări arhitectura instituțională a organelor responsabile de combaterea corupției” la întâlnirea cu cu ambasadorii statelor europene și ai țărilor membre ale formatului G7, inclusiv SUA, Canada și Japonia, acreditați în R. Moldova.