Parlamentul a adoptat Strategia securității naționale: „O potențială diminuare a independenței și suveranității Ucrainei reprezintă o amenințare existențială pentru supraviețuirea R. Moldova”
Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Strategiei securității naționale a R. Moldova a fost adoptat vineri, 15 decembrie, cu votul a 59 de deputați. Stategia de securitate națională a Republicii Moldova este inițiativa legislativă a președintei Maia Sandu, conform unui comunicat de presă publicat de Parlament.
Potrivit notei informative a documentului, adoptarea Strategiei este necesară în contextul geopolitic actual, caracterizat de instabilitate și imprevizibilitate. Noua Strategie are drept obiective creșterea capacității statului de a preveni și de a contracara „materializarea riscurilor la adresa securității naționale, precum și de a asigura procesul de integrare europeană și cooperare cu statele partenere”.
Totodată, în document se evidențiază că, în prezent, războiul Federației Ruse în Ucraina are „implicații grave” asupra securității naționale a Republicii Moldova, inclusiv în domeniile economic, financiar, energetic și al ordinii publice. Astfel, era necesară o strategie de securitate actualizată.
„O potențială diminuare a independenței și suveranității Ucrainei, ca urmare a unei ipotetice înfrângeri militare a acesteia de către Rusia, reprezintă о amenințare existențială pentru supraviețuirea Republicii Moldova ca stat independent, suveran si democratic”, se menționează în noua Strategie.
Printre obiectivele de securitate incluse în document se regăsesc consolidarea, dezvoltarea și modernizarea sistemului național de apărare pentru garantarea suveranității și integrității țării; creșterea rezilienței naționale la amenințările hibride și fortificarea culturii de securitate; întărirea instituțiilor și consolidarea mecanismelor de combatere a corupției; extinderea parteneriatelor strategice cu UE, România, SUA, NATO și colaborarea la nivel internațional pentru securitate și stabilitate etc.
„Documentul se axează pe mai multe aspecte conceptuale. Acesta conține viziunea strategică pe șase ani, definește clar obiectivele și principiile de securitate. Totodată, strategia stabilește metodele și direcțiile de acțiune în domeniile de securitate, precum și se referă la implementarea instrumentelor pentru monitorizarea și evaluarea strategiei de securitate națională”, notează Legislativul.
Strategia de securitate națională a R. Moldova a fost adoptată pentru o perioadă de șase ani. Documentul va sta la baza elaborării, completării și modificării legilor și altor acte normative în domeniul securității și apărării naționale. Consiliul Suprem de Securitate va monitoriza și va coordona aplicarea unitară a strategiei.
Ultima strategie de securitate națională a Republicii Moldova a fost adoptată în anul 2011. Ulterior, în 2016, a fost elaborat un nou proiect, însă acesta nu a fost adoptat de Parlament.