Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Opoziția, adunată la aceeași masă…

Opoziția, adunată la aceeași masă pentru a hotărî dacă va avea un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte

Sursa: morarinews/Telegram

Partidele de opoziție ar putea avea un candidat comun la alegerile prezidențiale din toamnă. Una dintre întâlnirile dintre liderii politici în cadrul căreia a fost discutat subiectul a avut loc săptămâna trecută, urmând ca în următoarea perioadă să fie luată decizia, potrivit fostului președinte Igor Dodon.

Reuniunea opoziției ar fi avut loc la „invitația” jurnalistei Natalia Morari, care s-a retras pentru o perioadă din jurnalism, după ce a anunțat că tatăl copilului său este omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat anterior la 18 ani de închisoare în dosarul fraudelor bancare, iar ulterior achitat în urma rejudecării dosarului. 

La ședința comună au fost prezenți: deputatul neafiliat Gaik Vartanean, membru al partidului înființat de primarul Ion Ceban – Partidul Mişcarea Alternativa Naţională (MAN); ex-bașcana Irina Vlah; președintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) Igor Dodon; președintele Partidului Dezvoltării şi Consolidării Moldovei (PDCM) Ion Chicu; președintele partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) Vlad Filat și ex-ministrul de Externe în Guvernul Filip Tudor Ulianovschi.

Totodată, drept observatori au fost fosta avocată Fulga Grabovski, care gestionează un canal de Telegram, fostul ministru al justiției Stanislav Pavlovschi și analiștii politici Valeriu Ostalep și Ian Lisnevschi.

„Organzatoarea” evenimentului, Natalia Morari, a spus că crede că „cea mai bună strategie pentru campania prezidențială este un candidat unic, neafiliat politic, susținut de principalele forțe de opoziție (…) care, imediat după depunerea jurământului de către noul guvern, să-și dea demisia pentru a provoca noi alegeri prezidențiale, dar deja libere și corecte, la care ar putea participa toți actualii lideri ai opoziției, dar și Maia Sandu (…)”.

„În această săptămână ne-am întâlnit cu liderii altor partide de opoziție, și am spus sincer că noi, socialiștii, suntem pregătiți să susținem un candidat unic. În următoarele două săptămâni trebuie să decidem: fie avem un candidat unic, fie participăm toți, dar cu înțelegerea de a nu ne critica unii pe alții, iar în al doilea tur să ne unim în jurul candidatului, care va ajunge acolo.

Opoziția are șanse foarte mari să o învingă pe Maia Sandu. În interiorul țării ea nu va câștiga, și în diasporă nu totul este în regulă. Ea se bazează pe falsificări cu ajutorul votului prin corespondență, dar cred că diferența de voturi în interiorul țării pentru un reprezentant al opoziției va fi suficientă, pentru a acoperi toate aceste falsificări.

Cel mai important, că există dialog între opoziție, iar acesta este un semnal bun pentru toți. Cred că vom dezvolta o strategie comună și vom merge în conformitate cu ea”, se arată într-un mesaj publicat de Igor Dodon.

Alegerile pentru funcția de președinte al R. Moldova vor fi organizate pe data de 20 octombrie 2024. Tot atunci, în R. Moldova se va desfășura referendumul republican constituțional la care cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Igor Dodon, la fel de ex-deputatul fugar Ilan Șor, s-au arătat împotriva referendumului constituțional. „Se discută pe larg două opțiuni — fie să nu luăm buletinul de vot, fie să-l luăm și să votăm împotrivă. Împreună cu colegii noștri de bloc, comuniștii, vom determina o poziție comună privind referendumul, dar părerea mea personală este că trebuie să facem totul pentru ca acesta să nu aibă loc”, a declarat recent Dodon.

Anterior, președinta Maia Sandu a anunțat că va candida pentru un al doilea mandat. Ex-președintele țării, Igor Dodon, a declarat anterior că socialiștii, împreună cu partidele de opoziție, sunt în căutarea unui candidat „unic, apolitic, care nu a mai făcut politică până acum” pentru a fi desemnat drept candidat comun la alegerile prezidențiale din toamna acestui an. 

Întrebat în cadrul unei conferințe de presă dacă va candida la alegerile prezidențiale din această toamnă, Igor Dodon nu a dat un răspuns sigur, dar a spus că „toată opoziția are un scop, iar scopul este ca această guvernare, împreună cu exponentul de bază Maia Sandu, să plece”.