Octavian Țîcu, despre hotărârea Curții Constituționale: „S-a făcut dreptate după 27 de ani”
După ce Curtea Constituțională a R. Moldova a declarat neconstituțională marți, 12 ianuarie, o sintagmă din legea cu privire la reabilitarea victimelor represiunilor politice, liderul Partidului Unității Naționale (PUN), Octavian Țîcu, a făcut câteva declarații în cadrul unui briefing de presă.
Deputatul susține că s-a făcut dreptate după 27 de ani.
„Este o zi fericită pentru mine, în primul rând, și cred că și pentru sute sau mii de oameni care prin decizia de astăzi a Curții Constituționale și-au văzut făcută dreptatea. Sesizarea pe care am depus-o pe 6 iulie 2020 privind recunoașterea statutului de victime a represiunilor politice pentru copiii care s-au născut în Siberia a fost considerată acceptată. Deci, s-a făcut dreptate după 27 de ani”, a spus Țîcu.
Totodată, liderul PUN susține că aceste categorii de oameni au fost discriminate de mai multe ori.
„Prima oară au fost discriminați atunci când s-au născut în Siberia și au fost nevoiți să suporte alături de familiile lor toate dificultățile deportării. A doua discriminare se referă la statutul de familie dușman al poporului pe care acești oameni le-au purtat de-a lungul timpului. Cea de-a treia discriminare la care au fost expuși acești oameni a fost prin Legea din 29 noiembrie 1994, care le-au luat dreptul de a pretinde la statutul de victimă a represiunilor politice și la beneficiile pe care le-ar fi avut de la acest statut”, a conchis Țîcu.
Marți, 12 ianuarie, Curtea Constituțională a examinat sesizarea depusă de liderul Partidului Unității Naționale (PUN), Octavian Țîcu, privind controlul constituționalității unor prevederi din articolul 1 al Legii nr. 296 din 23 noiembrie 1994 pentru interpretarea unor prevederi ale Legii privind reabilitarea victimelor represiunilor politice. CC a declarat neconstituțională o sintagmă din legea cu privire la reabilitarea victimelor represiunilor politice.
Este vorba despre sintagma care spune că „copiii persoanelor supuse represiunilor, care s-au născut în locurile de represiune sau în drum spre ele, se consideră copii proveniți din căsătoria încheiată până la represiune”.
Sesizarea a fost depusă de Țîcu în iunie 2020.
Potrivit deputatului, existența acestei sintagme face ca „aproximativ 300 de persoane să fie lipsite de dreptul elementar de a beneficia de statutul de victime ale represiunilor regimului totalitar comunist”, a remarcat deputatul.
Membrii PUN consideră sintagma „copiii persoanelor supuse represiunilor, care s-au născut în locurile de represiune sau în drum spre ele, se consideră copii proveniți din căsătoria încheiată până la represiune”, contrară prevederilor art. 1 din Constituție, art.4 și art. 16, alin.1 și 2 care stabilește principiul egalității și care menționează că toți cetățenii Republicii Moldova sunt egali în fața legii și autorităților publice fără deosebirea de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, apartenență politică, avere sau origine socială.