Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Oazu Nantoi: „Nu consider că…

Oazu Nantoi: „Nu consider că așa zisul conflict transnistrean trebuie soluționat în baza dialogului cu Tiraspolul”. Reacția PAS

Dialogul privind reintegrarea celor două maluri ale Nistrului nu ar trebui să includă așa-zisele autorități de la Tiraspol, a declarat deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Oazu Nantoi în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova, realizată vineri, 23 decembrie.

„Eu nu consider că așa zisul conflict transnistrean trebuie soluționat în baza dialogului cu Tiraspolul. Chișinăul împreună cu partenerii trebuie să facă un plan și să-l pună pe masă. Și cei care îl acceptă poate vor fi iertați. Cei care nu, nu au decât să plece. Nu ne jucăm cu negocierile. Deoarece acest regim nu are drept la existență” a declarat Nantoi.

Purtătoarea de cuvânt a fracțiunii „PAS”, Adriana Vlas a precizat pentru ZdG că „declarațiile făcute de Oazu Nantoi nu au fost coordonate cu partidul. Chișinăul este determinat să obțină reintegrarea țării pe calea diplomatică și a dialogului”.

Anterior, în cadrul aceleiași emisiuni, președinta Maia Sandu a afirmat că „se lucrează la un plan (de reintegrare n.red.)”.

”Modelăm diferite situații, repet, pentru noi rezolvarea conflictului transnistrean înseamnă doar prin soluție pașnică, aceasta este foarte important. Soluția pe care o proiectăm noi trebuie să nu împiedice integrarea europeană a R. Moldova. Oportunitatea poate să apară și noi trebuie să fim gata pentru ea și de aceea se lucrează cu un grup de experți. Probabil că e prea incipientă faza ca să se poarte niște discuții în spațiul public”, a menționat președinta.

Recent, Chișinăul și Tiraspolul au avut mai multe întrevederi bilaterale în cadrul cărora s-au discutat subiecte de actualitate pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Printre subiectele discutate au fost importul de medicamente și produse de primă necesitate pentru cetățenii din stânga Nistrului, precum și „raționalizarea coordonată a consumului” de energie electrică și gaze naturale în contextul crizei energetice.