Oazu Nantoi: „Iurie Leancă trebuie să explice cetățenilor de ce a intrat în cârdășie cu Plahotniuc”
Partidul Popular European din Moldova (PPEM), condus de Iurie Leancă, va negocia un acord de parteneriat cu Coaliţia Majoritară. Decizia a fost luată duminică, 24 iulie, la şedinţa Consiliului Național al PPEM.
„Am convocat acest Consiliu Național, am discutat și anumite probleme tehnice, am analizat evoluțiile din Moldova. Prin coincidență, exact un an în urmă am făcut congresul de constituirea PPE. Am discutat și oferta alianței majoritare, am analizat-o, am dezbătut-o. Am spus și atunci la discuții că e un lucru pozitiv pentru parcursul european al R. Moldova, dar am vrut să analizăm și dedesubturile acestei generozități. În urma acestei analize, prin majoritatea voturilor, am decis să oferim mandatul necesar biroului politic al partidului pentru a iniția discuțiile cu majoritatea în vederea elaborării unui parteneriat pe subiectul integrării europene. Avem temeri, provocările sunt multiple”, a declarat Leancă, după ședința Consiliului Național al PPEM. Tot atunci, liderul PPEM a subliniat că va negocia formarea unui Acord în care să se stipuleze clar care sunt prioritățile noii majorități. Totodată, Leancă a menționat că a fost desemnat candidat la prezidențiale din partea partidului.
Cu toate acestea, decizia PPEM a stârnit nemulțumirea mai multor oameni. Într-un interviu acordat DW, vicepreședintele PPEM, Oazu Nantoi, a criticat dur disponibilitatea lui Iurie Leancă de a intra „în cârdășie cu Vlad Plahotniuc”, adăugând că aceasta va „lovi în ideea candidatului comun al dreptei pro-europene la alegerile prezidențiale și va face ca în turul doi să iasă doi candidați – ambii din buzunarul oligahului care controlează în prezent puterea în R. Moldova.
„Am fost singurul care, duminică, la ședința Consiliului Național al PPEM, am ieșit la microfon și am spus că am să votez împotrivă. Am spus că în anul 2015 a fost mare entuziasm legat de lansarea proiectului politic PPEM. Criza proiectului a început după alegeri, când PPEM a avut șansa să se identifice cu spiritele protestatare din societate. Leancă s-a opus acestei direcții a partidului și proiectul politic a intrat în declin. Am spus că în asemenea situații partidele europene convoacă congrese, pentru a analiza situația, iar liderii demisionează. Și am mai spus că această ofertă otrăvită de parteneriat venită din partea așa-zisei alianțe de guvernare urmărește scopul de a reduce firavele șanse de consolidare a dreptei în perspectiva alegerilor prezidențiale din 30 octombrie curent… Iurie Leacă trebuie să explice cetățenilor R. Moldova de ce a ajuns să intre în cârdășie cu Plahotniuc. Eu nu știu de ce. Dar eu constat că statul de drept R. Moldova nu există și, în asemenea situație, cel care se află la putere, îl am în vedere pe Plahotniuc, poate decide atât intentarea sau neintentarea dosarelor penale, cât și ținerea cuiva în suspans”, a subliniat Nantoi, în cadrul interviului.